Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je krpál?

Od: ajen odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,
co je krpál? Vím, že tak říkáme vysokým kopcům, ale netuším proč.

Díky

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Krpál znamená prudký sráz, prudce stoupající kopec.

doplněno 23.06.17 14:29:

Kupodivu se to slovo nepoužívá jen na Valašsku, ale i v západních Čechách na Plzeňsku i na Chebsku, kde teď už pár desítek let bydlím. Takže o tom valašském původu si dovolím trochu pochybovat.

kepler*

Tak jo, shodněme se, že je to slovo slovanského původu. Já jsem myslel, že je valašské, protože nikde jinde jsem ho neslyšel.

hodnocení

2x

Krpatý znamená křivý, nepodařený, divný. Možná proto, že vysoké kopce všelijak křivolace ční.

kepler*
hodnocení

2x

Vysoký kopec? To není přesné. Je to slovo valašského původu krpál - kopec, svah strmá [serpentinovitá] cesta do kopce/ svahu. lidovyslovnik.cz/...

hodnocení

1x

Viz Etymologický slovník (J. Rejzek, 2001) :

je to od staršího slova krpěti = trčet, strmět.

Keplere, to, že je to ve Valašském slovníku, neznamená, že slovo je čistě valašské. :-D

doplněno 23.06.17 14:36:

Pardon - na odkaz jsem se opravdu podívala jen zběžně.

Ale to, že se nějaké slovo používá i na Valašsku, neznamená, že je pouze valašské nebo že je valašského původu.

doplněno 23.06.17 14:42:

Rejzek netuší, jaké jsou indoevropské kognáty praslovanského základu *kъrp-, to je vše.

Co je krpál?
kepler*

Není to z žádného Valašského slovníku, přečti si ještě jednou odkaz. Ani Rejzek netuší odkud to slovo je, ale já vím, že se to slovo na Valašsku běžně používá. Žiju tam.

hodnocení

0x
V Krkonoších slovo krpál naprosto běžně používáme.
sebod*

jojo, Jenyk má pravdu. I tady u nás v Podkérkonoší ho používáme.;) A já bych řekla, že čím jsem starší, tím jsou ty krpály strmější a delší *uspech*

ladinpraha*

Zvlášť když si na ně vezmeš starý škrpály. :-D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]