Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

S penězi nebo s penězy?

Od: cestina odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,
poraďte mi prosím jak je to s penězi nebo s penězy, jaké je zdůvodnění?

Děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

S penězi jako se stroji. :)

hodnocení

1x

Clayman doplnil srozumitelné vysvětlení, díky. Dovolím si ještě doplnit jeho:

viz Moje češtna

Slovo peníze patří mezi pomnožná podstatná jména, má tedy pouze tvary množného čísla, přestože toto slovo označuje jeden konkrétní obnos, který vlastníme. U pomnožných podstatných jmen často dochází k chybnému skloňování, protože je u nich přeci jen složitější určit správný rod a vzor. Pamatujte si tedy, že peníze jsou mužského neživotného rodu a skloňujeme je podle vzoru stroj (ty peníze jako ty stroje). Stroj patří mezi měkké vzory, proto v tomto slově nikdy nepíšeme koncovku -y. Výjimku tvoří 2. pád, ve kterém píšeme, že jsme bez peněz, nikoli bez penízů.

Takových výjimek je víc, např. vejce - moře, 2. p. mn.č. bez moří - bez vajec.

Dovolte opravu - nejedná se o podst. jm. pomnožné, neboť toto slovo má jednotné i množné číslo viz: prirucka.ujc.cas.cz/...

doplněno 23.06.17 14:37:

adetouk: máte pravdu, s penězi a s penízi - jsou to rozdílné pojmy. Zase jsem se něco nového dověděl.

Bruno,nemáš pravdu,tady je vysvětlení: mojecestina.cz/...

anonym11*
hodnocení

0x

Je to pomnožně podstatné jméno takže s kým čím - s penězi :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]