Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Slova na Y

Od: rolek odpovědí: 17 změna:

Ahoj,
napadají vás nějaká slova (česká) začínající na Y? Ypsilon je klasika, možná Yveta, ale dál už nevím. Jde o hru slovní fotbal.

děkuji za tipy.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Yzop, yperit, yttrium, ytterbium, Yukatán, Yankee. možná i Yahoo by prošlo. Divadlo Ypsilonka, ysat (křížovkáři znaji - výtažek z bylin).

doplněno 21.06.17 13:52:

bene, původem česká ne, ale v českém jazyce běžně používaná ano. Za mě (a ve hře) například yperit ano, yuppie ne.

Přidám ještě Yukon. A dřív se s ypsilonem psal i yak.

mena
hodnocení

2x

Žádné slovo českého původu na y- nezačíná. Zkomoleniny typu Yanek nejsou česká slova (ani přesto, že je "vymysleli" Češi).

Máte jisté ptavdu. Tazatel se ale ptal na slova česká včetné přejatých, bez ohledu na púvd (ypsolon, bobr, kostel, yzop lékařský).
mena

Tak nevím, zda jsem za troubu já. Nikde v dotazu nečtu, že by se tazatel ptal na česká slova včetně přejatých:

Ahoj,
napadají vás nějaká slova (česká) začínající na Y? Ypsilon je klasika, možná Yveta, ale dál už nevím. Jde o hru slovní fotbal.

děkuji za tipy.

ale samozřejmě že máte pravdu. Taky jsem vás ohodnotil. Ale jinak otázka rozhodně nenajdete požadavek na český původ slova. Ale jako príklad a česká slova uvádí třeba přejaté slovo ypsilon.

hodnocení

1x
Taky třeba Ymka, což je yangon Kristián association. Nebo si zkuste otevřít na internetu slovník cizích slov ABZ a Zadejte slovo y. Budete koukat co všechno vám vyskočí.
doplněno 21.06.17 18:07:

Pardon, to jsem psal mobilem; lépe

Young Mens Christian Association, Křesťanské sdružení mladých mužů

iz*
hodnocení

1x

Česká slova nezačínají na "y", pouze slova přejatá z jiných jazyků.

hodnocení

0x

Yeti by mohl projít. :) Možná i Yard (anglická délka), ač to není český název je to pořád hodně užívaný název. :) Nebo seznam slov začínající na Y zde: slovana.cz/...

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, snad stavební materiál Ytong nebo Yháček (plenka). Zdravím!

doplněno 21.06.17 10:36:

jedubabicka - sice slov hodně, ale českých asi mnoho ne. Ono jich totiž mnoho nebude.

doplněno 21.06.17 13:49:

Proč zde někdo doporučuje slovník cizích slov nebo uvádí cizí slova, když tazatel chce najít slova česká?

Zdá se, že dotaz nebyl zcela pochopen již vícekrát a možná proto, že každý si přečte jen název otázky, ale už nečte její text.

No, slovník cizých slov jsem doporučil já po racionální úvaze a poté, co jsem si pročetl otázky i jednotlivé odpovědi a prolistoval ten slovník.. Usoudol jsem totiž, že původní česká slova na Y prostě neexistují, ostatně i samo slovo ypsilon je pův. název písmene označujícího samohlásku y v řecké abecedě, a Yveta je v češtině sice používané jméno, byť častěji se užívá Iveta. ale je převzato z francoučtiny. Tak snad jedině ten Yháček, jehož původ je mi zahalen tajemstvím a tak snad by mohl být český. Naproti tomu třeba Yperit je v češtině běžně užívané jméno hořčičného pynu, pocházející z názvu města Yper či Ypres, Ysop je dnes pokládámo za český název rostliny (byť má původ v latinském hysopus. porobeton ytong asi nemá čistě český název (krom toho popisnéjho "druh pórobetonu"), ale je to jen stěží slovo českého původu. Rovněž Yetti patří do českého lexika, řeka Yukon ani provincie Yukon snad ryze český název nemá, a tak dále. Ostatně slovo racionální, kterým jsem začal, také není tak úpně české; všiml jste si?) Takžese na to dívám podobně jako Jedubabička a je jen otázka, kam nastavit hranici přípustnosti nebo, chcete-li co hráč slovní kopané je schopen uhádat. Rozhodně ale slovník cizích slov pokládám za dobrou základnu k takovému hádání.

doplněno 25.06.17 13:40:

Pdívejte se také na příspěvek neba a nuj následný komentáč.

Musím říci, že jste se mne svou nedomyšlenou invektivou docela dotkl. Pro příště, prosím, važte slova.

hodnocení

0x

Dobrý den,troufám si tvrdit,že můj nick je původní české slovo,protože jsem ho vymyslel já,Čech! *frajer*

jabraka*

Včera jsem viděl ve fotbale jméno Yaroslav,jeden z fotbalistů.Existuje také známý urolog v Třebíči,Yaroslav Andrytčuk.

Takto k Yankovi.

cesmina*
hodnocení

0x

Česká ne .Yvonne ( Přenosilová),ylang ylang,yamaha, toyota yaris,

23.06.17 19:46

Toyota ne

dominikhorvat
hodnocení

0x
Ytong, ypsilon, divadlo Ypsilonka, yoghurt

ondraskalsky
hodnocení

0x

Yperit
Ypsilon
Ypsilonka
Yeti
Yttrium
Yzop
Youtuber
Yamaha
Yveta / Yvetta

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma řecká abeceda

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]