Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Konstrukční úlohy

Od: matika* odpovědí: 2 změna:

Dobrý večer, zítra píšeme prověrku z konstrukčních úloh a dostal jsem pár příkaldů na procvičení. Každopádně s některýma jsem si neveděl rady. Mohli by jste mi prosím s tím pomoc?

1) Je dána úsečka, AA0 (/AA0/ = 4). Sestrojte všechny trojúhelníky ABC, pro které je AA0 výškou va a pro které platí c =6, vb = 2,5

2) Sestrojte všechny trojúhelníky ABC, pro které platí R = 4, va = 5, gama = 45 stupňů

3) Je dána kružnice l (O,r) na ní bod T a přímka t (T neleží t). Sestrojte všechny kružnice, které se dotýkají kružnice l v bodě T a přímky t.

Předem moc za všechny rady

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

To se ptáte brzy.

Ale tak třeba první příklad: Nejprve bych narýsoval pčímku AA0, pak kolmo k ní povedu pžímku BC, bod C na ní najdu ve vzdálenosti 6 cm od A (dvěčešené) a výšku vb bych konstruoval pomocí Thaletovy kruýnice nad stranou c.

Ke druhé uloze jen kontrolní dotaz: co je R?

hodnocení

2x

Ke třetímu příkladu stručnou radu" vedu-li bodem T tečnu ke kružnici (což je což je kolmoce k průměru). pak hledaná kružnice se musí dotýkat přímky t (ze zadání) a také té tečny; její střed tedy musí ležet na ose úhlu těchto dvou přímek. Teď už jen zařídit, aby se tečny dotýkala právě v bodě T.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]