Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakože nebo jako, že

Od: aka* odpovědí: 6 změna:

Ahoj,
co je správně? Vypadá jakože se diví. Nebo: Vypadá jako, že se diví.

Dohromady mi to nepřijde ani jako slovo. :)

děkuji

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Slovo jakože existuje, ale používá se v jiných souvislostech. Ve vašem případě je nutné napsat - vypadá, jako že se diví. A čárka se před "že" nepíše, pouze za slovem "vypadá".

Slovo jakože existuje, ale používá se v jiných souvislostech.
Prosím o uvedení kde.

" V pravidlech neodpovídá žádné klíčové slovo vašemu zadání jakože."

Příručka ÚJČ - http://prirucka.ujc.cas.cz/?dotaz=jako%C5%BEe

" Hledaný výraz "jakože"nebyl nalezen"(ani ve slovníkové, ani ve výkladové části)

Ve slovníku spisovného jazyka českého nappříklad:jakožezájm. přísl. připojuje věty zdůrazňující n. dotvrzující mínění mluvčího: je to pravda, j. se jmenuji...Odkaz na slovník jako takový zdedoplněno 13.06.17 12:18: Najdeme ho třeba v Bibli:Jakože jsem živ, je výrok Panovníka Hospodina, budu nad vámi kralovat pevnou rukou a vztaženou paží v rozhořčení, které na vás vyleji. Ezechiel 20,33.doplněno 13.06.17 12:24: Také se něco najde v Korpusu českého jazyka.

Stárnu - spisovný slovník mi úplně vypadl z "korpusu" ;) Díky.

Z toho si nic nedělejte, stárneme všivhni a na zapomínání nemají patent jen dědci jako já a báby. Horší by bylo, kdybychom dopadli jako hrdina knihy Růže pro Algernon.(Nebo lepší? Všchno je relativní.)

hodnocení

0x

B) je správně - ale bez čárky za jako. Tedy jako že.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]