Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyjímka nebo výjimka

Od: rendyl odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,
nevím, jestli správně psát vyjímka nebo výjimka. Poraďte mi prosím, které se správně a nějaké vysvětlení/odvození, abych si to mohl zapamatovat.

Děkuji

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Přo pochybách lze také konsuktovat web prirucka.ujc.cas.cz/... . Obsahuje i výkladovou část,

doplněno 13.06.17 12:26:

Při pochybnostech, konzultovat

hodnocení

0x

Slovo výjimka patří mezi názvy dějů a výsledků děje, tedy podstatná jména odvozená od sloves. U tohoto typu dochází k hláskovým alternacím, samohláska základu se při odvozování krátí, např. získat- zisk. U slova výjimka odvozeného od slovesa vyjímat jde o to, že se v základu mění kvantita dvou samohlásek. První samohláska se prodlužuje, druhá se krátí. Stejný proces nastává např. u slov výšivka odvozeného od vyšívat nebo výhybka od slovesa vyhýbat se. V těchto případech obvykle nepochybujeme, výjimka psaná i vyslovovaná nesprávně jako vyjímka je však stále živá.

Stejné délky samohlásek jako výjimka zachovává i přídavné jméno výjimečný. Přídavné jméno výjimečný odvozujeme z podstatného jména výjimka, délka samohlásek se nemění, stejné je to i u příslovce výjimečný.

rozhlas.cz/...

Pro zapamtování by mohla posloužit ta výše uvedená výhybka/vyhýbat - tam je to slyšet docela jasně.

Nebo výčitka - vyčítat, tam je to také samozřejmé, ale vyjímku vidím v textu velmi často

hodnocení

0x

pamatuju si tohle odvození, že to není žádná JÍMKA (septik) takže vím, že to dlouhé písmeno musí být jinde, tedy výjimka. A pak ještě podle slova výjma toho nebo toho.

doplněno 13.06.17 07:57:

no to koukám, ale naštěstí slovo VYJMA používám jen v mluveném slově, tak nikdo nic nepozná a jako odvození se mi stále hodí, ač je to špatně. *hi*

A pak ještě podle slova výjma toho nebo toho.
Je mi líto, ale to není správně.

doplněno 13.06.17 07:59:

Jo, claymane, život je plný překvapení *smich*

hodnocení

0x

"...abych si to mohl zapamatovat."

Je to jednoduché, pamatujte si, že je to právě obráceně, než Vás bez přemýšlení napadne. ;)

sebod*
hodnocení

0x

Já to vím, že se tam píše ý a přesto pokaždé napíši y. Nebudu to pamatovat a nebudu a nebudu *bzum*. A vůbec se mi to nezdá logické :-D

ladinpraha*

Sice se snažím psát to správně, ale podle mě je to blbost a násilné. Máme přece jímka, jímat, zajímat, dojímat, přejímat, přijímat, předjímat ... *nevi*

ajat

...no a výjimka :)

hodnocení

0x

my jsme na gymlu měli slovo výjimka snad v úplně všech diktátech, tak už to mám pod kůží, když píšu slovo výjimka, tak často si v duchu říkám VÝÝÝÝÝÝÝjimka, slovo vyjímka mi už ani do pusy neleze pořádně ani v mluvené češtině, nejedná se přece o nic společného s jímkou, že? :)

nejedná se přece o nic společného s jímkou, že?
Až do té doby, než z jímky začnete výjimečně sám vyjímat najímaný obsah :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]