Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

NJ-předložka (na tvoji narozeninovou oslavu)

Od: terezi odpovědí: 4 změna:

Dobrý večer,

prosím Vás, potřebovala bych od Vás poradit, jak správně v němčině říct, že přijdu ráda na tvoji narozninovou oslavu? Nevím, jakou mám použít předložku. Napadlo mě např. an: Ich komme gern an dein Geburtstagsfest.

Ale nejsem si tím jistá.
Děkuji předem za opravení či radu apod.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Předloužku an bych nepoužila (když tak by musel být 4. pád, nikoliv třetí, který uvádí první odpověď. Napsala bych "zu deinem ..."

hodnocení

2x

Použiješ-li AN, německy mluvící tomu sice porozumí, ale německy to nebude. Nelze to srovnávat s češtinou a překládat otrocky. Tady se používá ZU. Je to v podstatě stejné jako když napíšeš Ich komme zu dir (einem Feiertag, deinem Geburtstag, to už je jedno. Pozor na to, předložka zu je se třetím pádem, musíš pak i správně skloňovat jména.

hodnocení

0x
Je to sto let co jsem měl ve škole němčinu tak mě ber s rezervou, ale se čtvrtým pádem podle mě nebude AN ale AM ( an deinem).
iz*

AM ► AN DEM = stažený určitý člen s předložkou, přivlastňovací zájmeno takto stáhnout nelze. Po otázce kam následuje čtvrtý pád, nikoliv třetí (an dem → třetí pád).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]