Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakýchkoliv nebo jakýchkoli

Od: mikio2 odpovědí: 6 změna:

Ahoj,
nevím jak určit, co je správně.

Napsat "do jakýchkoliv situací" nebo "do jakýchkoli situací"? A bylo by to obráceně, kdyby to bylo jednotné číslo - 1 situace?

Děkuji

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Oba předchozí rádcové (satam i wamp) mají pravdu. Jen bych doplnil, že v jedmnom textu je správné držet se jedné z obou variant.

hodnocení

1x

Obojí je správně. I v jednotném čísle a u všech podobných slov: kdokoli i kdokoliv, kterýkoli i kterýkoliv, jakkoli i jakkoliv a další, ve všech rodech i pádech.

hodnocení

1x

Ahoj.

Oba výrazy jsou správně :)

nikdo*
hodnocení

0x

Jen takový můj dojem. Ten druhý výraz mi připadá i přes to, že je také správný, takový "knižní, šroubovaný". Přirozenější mi přijde ten první, možná proto, že se víc používá.

iz*
hodnocení

0x

Správně jsou oba tvary, ale já dávm přednost tomu prvnímu (s v). V jednotném čísle by v 1. pádě bylo jakákoliv situace, v 2. jakékoliv situace, ...

Nám kdysi paní učitelka říkala, že máme používat ten tvar, který "jde líp do pusy" - například "jakékoli vozy"

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]