Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tranzitivní a netranzitivní slovo v angl

Od: pepek* odpovědí: 1 změna:

Co to je a jaký je mezi tím rozdíl?

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

lilianne
hodnocení

0x
V angličtině existují dva typy sloves: tranzitivní a netranzitivní.
Tranzitivní slovesa jsou taková, která musí být ve větě použita spolu s předmětem, jinak by věta nedávala smysl.
Například: I love animals. (Mám rád zvířata.)
To love (mít rád) je sloveso, animals (zvířata) je předmět. Kdybychom předmět vynechali, věta by zněla takto: I love. Z takové věty už se není možné dozvědět, o co šlo. Proto musíme vždy uvést nějaký předmět, abychom dali najevo, o čem mluvíme.
Další příklady (zkus si z každé věty odmyslet předmět, abys viděl/a, že to má na význam věty vliv):
I admire your courage. (Obdivuji tvoji odvahu.)
I will bring you some water. (Přinesu ti vodu.)
I finished my homework. (Dokončil jsem úkol.)
Druhou skupinou jsou slovesa netranzitivní. To je ten zbytek, neboli slovesa, která lze použít jen tak.
Například:
I run. (Běžím.)
You sleep. (Spíš.)
Shrnutí: slovesa tranzitivní musí být použita s předmětem (mám rád [něco], dokončil jsem [něco]). Slovesa netranzitivní předmět nepotřebují, nebo ho k nim ani nelze připojit (spím, jím, běžím, zpívám atd.)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]