Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potřeboval bych pomoci s jednou problematikou, mám 2 pružiny, svýrají mezi sebou tupý úhel...a kde jsou spojeny, tam jsou zatíženy silou (klasicky tíhovou) hmotného bodu. Potřeboval bych zjistit kde se pohyb ustálí.
Je zde někdo kdo této problematice rozumí a dokázal by mi pomoci?
Případně bych podal bližší informace.
Předem pěkuji,
Novák
No tak snad se z těch tří sil udělá trojúhelník a spočítá se jejich velikost. Když budu znát velikost, tak z tuhosti a geometr. uspořádání spočítám délku pružin v rovnováze a z toho i polohu společného rovnovážného bodu. Protože síly nejsou konstantní a ani tvar trojúhelníka není konstantní, může to být při výpočtu dost otravné.
Nebo alternativně zkusit rozložit na dva výpočty rovnováhy sil - jeden ve směru svislém a jeden ve směru vodorovném.
Já jsem totiž chtěl nejdříve zjistit, zda je tu někdo kdo tomuto rozumí.
Po zatížení břemenem m se poloha vychýlí a bod kmitá až do rovnovážné polohy.
Při iteracích se potom ve směru y chová systém tak jak by se dalo čekat, ale ve směru osy x už ne...tam to lítá až moc.
x0 = 0.011,
x1 = -0.103,
x2 = 0.9550,
x3 = -8.7899
atd.
Snad je to úloha na statiku, tak jaké iterace? Ten obrázek předpokládáte už v ustáleném stavu a v ose x vyjádříte sílu od jedné a sílu od druhé pružiny, které jsou v rovnováze. A obdobně v ose y kde budou v rovnováze síly od pružin s tíhou závaží. Vyjde nějaká soustava rovnic s jedním řešením.
Nebo spíš máte říct, k jakému učivu se úloha má vztahovat. Protože řešit to jde přes statiku, ale třeba i přes celkovou energii soustavy, kde budete hledat asi její minimum při kinetické energii tělesa rovné nule.
U těch sil to je snad trochu jinak. Ty pružiny mají počáteční délku l01. Vy to počítáte, jako kdyby měly počáteční délku nulovou.
počáteční délka je l0, rovnovážná l a síla v pružině, kterou rozložíš do os je k*(l-l0). A to l si spočti z těch úhlů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.