Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rovnovážný stav pohybu na pružině

Od: josefnovak odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,

potřeboval bych pomoci s jednou problematikou, mám 2 pružiny, svýrají mezi sebou tupý úhel...a kde jsou spojeny, tam jsou zatíženy silou (klasicky tíhovou) hmotného bodu. Potřeboval bych zjistit kde se pohyb ustálí.

Je zde někdo kdo této problematice rozumí a dokázal by mi pomoci?
Případně bych podal bližší informace.

Předem pěkuji,

Novák

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rv*
hodnocení

1x

No tak snad se z těch tří sil udělá trojúhelník a spočítá se jejich velikost. Když budu znát velikost, tak z tuhosti a geometr. uspořádání spočítám délku pružin v rovnováze a z toho i polohu společného rovnovážného bodu. Protože síly nejsou konstantní a ani tvar trojúhelníka není konstantní, může to být při výpočtu dost otravné.

Nebo alternativně zkusit rozložit na dva výpočty rovnováhy sil - jeden ve směru svislém a jeden ve směru vodorovném.

paw*
hodnocení

0x
Kdyz jsou priziny zatizeny silou, tak co se s tim ustalenym pohybem? Resite ukol do statiky nebo do dynamiky?. Obrazek, vase reseni? Nic?
josefnovak
hodnocení

Já jsem totiž chtěl nejdříve zjistit, zda je tu někdo kdo tomuto rozumí.

Po zatížení břemenem m se poloha vychýlí a bod kmitá až do rovnovážné polohy.

Rovnovážný stav pohybu na pružině
rv*

No tak napsat rovnováhu sil v ose x a v ose y a něco z toho vyjde.

josefnovak
hodnocení

Při iteracích se potom ve směru y chová systém tak jak by se dalo čekat, ale ve směru osy x už ne...tam to lítá až moc.

x0 = 0.011,

x1 = -0.103,

x2 = 0.9550,

x3 = -8.7899

atd.

rv*

Snad je to úloha na statiku, tak jaké iterace? Ten obrázek předpokládáte už v ustáleném stavu a v ose x vyjádříte sílu od jedné a sílu od druhé pružiny, které jsou v rovnováze. A obdobně v ose y kde budou v rovnováze síly od pružin s tíhou závaží. Vyjde nějaká soustava rovnic s jedním řešením.

doplněno 18.05.17 14:57:

Nebo spíš máte říct, k jakému učivu se úloha má vztahovat. Protože řešit to jde přes statiku, ale třeba i přes celkovou energii soustavy, kde budete hledat asi její minimum při kinetické energii tělesa rovné nule.

targaryen*
hodnocení

To já jsem dělal hned na začátku, jenomže díky této podmínce mi vypadává souřadnice x...proto jsem se dostal k těm interacím.

Rovnovážný stav pohybu na pružině #2
rv*

U těch sil to je snad trochu jinak. Ty pružiny mají počáteční délku l01. Vy to počítáte, jako kdyby měly počáteční délku nulovou.

targaryen*
Jenom netuším, jak tam tyto hodnoty brát vpotaz. Zvláště když má každá pružina jinou poč. délku.
rv*

počáteční délka je l0, rovnovážná l a síla v pružině, kterou rozložíš do os je k*(l-l0). A to l si spočti z těch úhlů.

targaryen*
Tím pádem by už toto mohla být finální fáze?
Rovnovážný stav pohybu na pružině #3
rv*

Obávám se, že alfa a beta nejsou známé, ale ty teprve vyjdou poté, co spočítáte délky pružin.

targaryen*
hodnocení

Zadáno původně bylo: k1,l01,k2,l02,h,G(tíha)

A úhly jsem spočetl na začátku, s tím, že jsem si jeden z nich určil

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]