Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké množství Hg a O vznikne ze 108g HgO

Od: prosba* odpovědí: 4 změna:

Dobrý chtěl bych vás poprosit zda mně ještě neporadíte s touto úlohou do chemie.

Zadání: Jaké množství rtuti a jaké množství kyselíku vznikne ze 108g oxidu rtuťnatého?

Tento typ úlohy mě přišel podobný jako když se počítají koncetrace

2HgO -> 2Hg + O2

108g... Jak mám, ale postuopovat dá, když nemohu porovnávat zadané hodnoty, jelikož v zadání nejsou? Ještě jsem zkoušel porovnat molární hmotnosti a ty dosadit do trojčlenky, ale to je hloupnost. Jediný co umím určit je n=m/M.. Teď tedy znám m, M, n, ale co dál?

Moc děkuji za pomoc

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

atreus*
hodnocení

2x

"jsem zkoušel porovnat molární hmotnosti a ty dosadit do trojčlenky, ale to je hloupnost" - proč myslíte?

Relativní atomová hmotnost: kyslík 16, rtuť 200

dál to nechám na vás

doplněno 16.05.17 09:43:

"kuchyňskými počty": kyslík 16, rtuť 200, celkem 216

takže ze 108 g HgO: kyslík 8 g, rtuť 100 g

prosba*
hodnocení

Nevím, jak dál.

vypočítal jsem si hmotnost pro kyslík

m =n*M

m = 2*16 = 32

hmotnost pro rtut

m = 2*200 = 400

_______

x = (108*400)/ 32 = 1350. V této fází nevím jak pokračovat...

littleliar

Zkusila bych to trochu jinak:

2HgO -> 2Hg + O2

n(HgO) = m/M = 108/216 = 0,5 molů

n(HgO) = n(Hg)

n(O2) = n(HgO)/2

m(Hg) = n*M = 0,5*200 = 100g

m(O2) = n*M = 0,25*32 = 8 g

vilik*
hodnocení

0x
Počítat se to dá trojčlenkou jako Atreus, ve škole ale asi budou chtít postup jako píše littleliar.
Oba mají výsledek správně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]