Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chci začít s francouzštinou

Od: sasanka* odpovědí: 10 změna:

Bon joure, chtěla bych se s vámi poradit, jestli má pro mě smysl začít s francouzštinou, když jsem nechala němčiny, protože mi přišla těžká. Tuším, že francouzština je těžší. Ani nevím, jestli se Čech může naučit dobře fracouzsky a Francouz česky.Říkám si, jestli není francouzština pro Čechy až příliš odlišná a vzdálená, než aby se ji dokonale naučili. Co myslíte? Má to smysl? Merci, Au revoir.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cesmina*
hodnocení

2x

Oui,zkuste to .Manžel chodí na němčinu a i na francoužštinu..Mě zase poslechově přijde lepší než němčina.

hodnocení

2x

Myslím, že u tebe je to otázka zvážení, který jazyk se ti může více hodit. Ve střední Evropě je praktičtější němčina. Ale především je to otázka tvé vůle. Nějaké zkušenosti mám, takže ti řeknu, že němčina je proti francouzštině a angličtině poměrně jednoduchá. Takže pokud se ti nechce učit němčině, nejspíš utečeš i od francouzštiny a budeš dále hledat něco snazšího a nakonec zjistíš, že žádný cizí jazyk neumíš.

atreus*

"němčina je proti francouzštině a angličtině poměrně jednoduchá" - to si myslím také

hodnocení

2x
Za první republiky patřila znalost Francouzštiny k bontonu ale dneska je v Evropě prakticky nepoužitelná (samozřejmě mimo Francii a Benelux ) Daleko vetsi uplatnění má dneska španělština která je navíc daleko jednodušší na pochopení i výslovnost. Mít čas a chuť něco nového začínat, jdu do španělštiny.

figurek*
hodnocení

2x

jasná věc. Máte mnohem lepší šance naučit se francouzky, než francouzi česky. Kdo jste slyšeli francouze mluvit česky, jste si všimli, jaká je to jedna velká katastrofa. Francouzi nechápou české pádování, vůbec nerozumějí zvratným slovesům, neslyší a necítí rozdíl mezi slovy učím a učím se, domluvím a domluvím se, nevysvětlíte jim proč jsou čtyři auta a pět aut, r vyslovují hrčivým ráčkováním přesně tak jak se to nemá, to mě sere vysloví jako tchóó mie seurrrééééé atd.

Žádné mindráky a směle a bez obav do franštiny. Salut. :)

sasanka*
hodnocení

cesmina: Francouzština je určitě poslechově lepší než němčina, taky si to myslím;) Merci a manželovi přeji hodně úspěchu

hodnocení

0x

Francouzština se naučit dá. A je pravda, že lépe se naučí Čech francouzsky, než opačně. Mám příklad přímo v rodině. Já jsem Češka která tam utekla a žila pětadvacet let. Naučila jsem se poměrně rychle, protože mi nic jiného nezbývalo ;) a to tak, že jsem si v prvé řadě koupila televizi a neustále ji měla puštěnou. Můj syn se tam narodil, tudíž chodil do školy tam a dnes mluví sice velmi dobře česky a má v češtině velkou slovní zásobu, ale pořád šišlá. Ale česky píše dobře a dělá hodně málo chyb. Nejhorší je se naučit francouzsky psát. Já jsem samouk, tudíž psát bez chyb neumím i když čtu velmi dobře a dokážu překlad z francouzštiny do češtiny v naprosté pohodě, ale opačně vůbec ne. Měla jsem i zakázky k překladům divadelních her a pak se na mne obrátili, abych přeložila dvě stránky textu pro nějaký časopis z češtiny do francouzštiny a musela jsem odmítnout. :-D byla by to katastrofa.

A mně se teda němčina také nelíbila. Než jsem tenkrát odtud odešla, uměla jsem dost dobře anglicky, ale to mi bylo ve Francii tenkrát úplně k ničemu. Byla to ale jiná doba, dnes je také všechno jinak. Nesmíme zapomínat na to, že ta doba kdy byla francouzština diplomatickým jazykem je už dávno pryč.

Problém může nastat s výslovností. S tím jsem se setkala u lidí, kteří se francouzsky učili tady a nikdy ve Francii nebyli a neučili je rodilí Francouzi. Tak těm lidem jsem nerozumněla ani já, natož nějaký Francouz. Takže pokud se do toho pustíte, musíte si najít v prvé řadě francouzského učitele.

Jinak to je stále jazyk krásný, alespoň mně takovým připadá a jsem ráda že ho umím, i když mi to je tady už k ničemu. Přesto mi chybí a toužím po tom abych ho mohla alespoň poslouchat a tak si hledám a stahuji filmy a různé pořady a debaty na YouTube.

lucky*
hodnocení

0x

Zdravím, učit se je moc dobrá věc, stále si trénujete paměť a nejlepší je si trénovat paměť na nečem, co Vás baví.

Francouzština je krásný, ale také celkem těžký jazyk na poslech (alespoň tedy pro mně). Učím se francouzsky pár let, jako samouk (předtím ve škole 9 let NJ a 4 roky AJ). Co se týká psaní, čtení, mluvy, jsem na úrovni středně pokročilé, ale jak se na mně promluví, téměř nerozumím, hlavně oněm navazujícím se slovům. Díky bohu, že francouzi umí anglicky a že je angličtina jeden z nejjednodušších jazyků, jinak bych asi neopustila ani letiště *zed*

Nevím, odkud jste, ale v některých městech je organizace Aliance francaise, kde vyučují i rodilí mluvčí a pořádají se tam také tématické dny nebo víkendy i pro veřejnost, takže máte možnost pochutnat si na francouzských pokrmech, shlédnout filmy atd.

Bonne chance

catherine
hodnocení

0x

Bonjour! (ne bon joure ;))

učte se francouzštinu, je to nejkrásnější jazyk pod sluncem! ;) dobře, to je subjektivní, ale pro mě ano. :)

V některých věcech není nejlehčí (například časy, v těch už mám docela zmatek), ale celkově to není vůbec nic hroznýho. Často se například říká, že FJ má těžkou výslovnost, ale není to pravda - je 100% pravidelná, takže během týdne můžete číst téměř plynule text, kterému třeba jinak vůbec nerozumíte. :D zadruhé pády - ty ve francouzštině de facto neexistují, podstatné jméno se neskloňuje, jen se před něj musí dát patřičná předložka. Zatřetí - takový detail, ale v souvislosti s němčinou mě napadá, že má jen dva rody (mužský a ženský). I když se dělí na určité a neurčité a taky jsou tam nějaká "ale" - v zásadě ale nic těžkého. Při učení slovíček příjemná okolnost. :)

Já se ji učím necelé tři roky, po ani ne dvou jsem udělala zkoušku A2, na podzim se chystám na B1 a k tomu mi víceméně stačí jenom hodiny ve škole (sama se ji učím poměrně málo).

Takže držím palce - pusťte se do toho!

P.S. Jestli se vám jako jazyk líbí a myslíte, že budete mít občas možnost podívat se do Francie, vůbec bych neřešila, jak moc velké má obecně vzato využití :)

P.P.S. Francouzi rozhodně jsou schopni naučit se obstojně česky - ano, je to pro ně dost těžké (řekla bych, že těžší než pro nás fj), ale není pravda, že se jejich čeština nedá poslouchat. Mám tetu Francouzku a mluví česky velmi pěkně.

naihonn*

Problém s francouzskou výslovností pochopitelně není její nepravidelnost, ale to, kolik různých slabikových skupin, hlavně na konci slov, vůbec nevyslovuje. A pak samozřejmě druhý problém je navazování, ale tam se dá v zásadě říct, že je to jen víc pravidel k zapamatování.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]