Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, je tu někdo, kdo by mi mohl napsat, jak je to s těmi modely atomů? přijde mi, že v každém materiálu, co mám, je napsáno něco jiného... :/
Je to tedy takhle?
Thomsonův model - pudinkový
Rutherfordův model - planetární (objev jádra)
Bohrův model - kvantově mechanický (elektrony obíhají jádro po stacionárních dráhach a vyzařují/přijímají E při přechodu mezi drahami)
Sommerfeldův model -?
Vlnově-mechanický model - de Broglie ( elektron má vlnově korpuskulární charakter - dualismus), Schrödinger (vlnová funkce - pravděpodobnost výskytu elektronu - orbital) a Heisenberg (princip neurčitosti)
Je to takhle nebo jinak? Děkuju za odpověď.
Od doby,kdy se objevily teorie o dělení hmoty na atomy,vznikla řada teorií o vzhledu a vlastnostech atomu.Teoreticky se autoři snažili o znázornění vzhledu atomu,a tím i snaha vytvořit model.Kolik vědců,tolik modelů.Model vždy musel vyhovět i vlastnostem atomů jednotlivých prvků a postupně se došlo až k modelům Kvantově mechanickým.I tyto pohledy jsou pouze teorie,budou se zřejmě ještě měnit podle nových poznatků.Na všechny teorie stačilo pro fyziky jen něco přes sto let.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.