Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

ZŠ-platí rovnost?

Od: matrinnn odpovědí: 16 změna:
16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sagogas*
hodnocení

1x
Zdravím,
ne, neplatí daná rovnost. Protože:
-3^2=-(3^2)=-(9)=-9
(-3)^2=(-3)*(-3)=9
Takže platí:
1/(-3^2) <1/((-3)^2)
doplněno 09.05.17 19:21: Doplním, že jediný totožný vztah u daných číselných výrazů platí u absolutní hodnoty.
Tzn. |1/(-3^2)|=|1/((-3)^2)|

Wolfram souhlasí:

wolframalpha.com/...
wolframalpha.com/...

Ale Kalkulačka ne:

ZŠ-platí rovnost? #2

No jo, kalkulačka.

matrinnn
hodnocení

Rozumím tomu správně, že když např. mám v úpravě nějakého výrazu (-3)^2, tak si z toho nemůžu vytknout -1?

sagogas*
Ano, vytknout -1 by šlo jen u tvaru -3^2 (bez závorek u základu mocniny).
-3^2=(-1)*(3^2)=(-1)*(9)=-9

V podstatě to tak je, ale zase bych nebyl tak striktní, (Doporučil bzch tayatali, abz další text přeskočil; je sce dobře, ale možná bz mu ybztečně pletl hlavu.) Určitám zpusobem ji vytknout lze, Výraz (− 3)^2 je tot=ž, jako ((−1)3)^2 a z toho mínus jedničku vytknput lze, ale ony jsou tam dvě, takže po vytknuté dostanu

(−1)(−1)3^2 = −(−3^2) = 3^2

sagogas*

Ano, souhlasím. Ale pak by se nejednalo o vytknutí −1 jako takové, nýbrž o úpravený tvar základu mocniny.

(−3)2=((−1)*3)2=((−1)*3)*((−1)*3)=(−1)*3*(−1)*3=9

Taky proto jsem tazateli doporučoval tohle nečíst. a asi jsem to neměl ani psát.

Sice nerad, ale už musím. Přepni si na českou klávesnici! Nedá se to číst (Doporučil bzch tayatali, abz další text přeskočil; je sce dobře, ale možná bz mu ybztečně pletl hlavu.) A taky než to pošleš, si to po sobě přečti a oprav. Ten počet překlepů je dost hrozný nejen tady ale hlavně v jednom z předchozích příspěvků.

Máte pravdu, omlouvám se. Částečně to souvisí s kvalitou mého zraku, ale to není plnohodnotná omluva ani úplné vyscvětlení.. Někdy užívám i funkci opravy, ale ta vydrží jen pět minut.

Snad jen pro upřesnění, českou klávesnici samozřejmě zapnutou mám, ale občas se mi překlepem přepne z qwerty na qwertz.

Není klasická česká klávesnice spíš qwertz? Ve škole (na ZŠ) jsme ještě měli psaní na stroji a tam ta písmena byla rozložena přesně takto (a já to tak mám nastaveno i na počítačové klávesnici). A souhlasím s tím, že by se možnost oprav měla prodloužit; už jsme to dnes i řešili v jednom tématu.

Nejspíš je, ale to asi není podstatné, podstatné je, že místo z se mi začne objevovat y a naopak zase.

hodnocení

0x

Ano. To znaménko minus neoznačuje početní úkon, ale patří k té číslici. Takže oba zápisy -32 a (-3)2 jsou totožné.

Ale no toto?

46 let po ZŠ vás omlouvá, ale zároveň byste měl své zásahy pečlivěji véžit.

Máte pravdu v to, ýe snaménko mínus ( jen pro úplm=st. symbol - vlastně není mínus ale spojovník čili divis, ale to nerozličuje skoro nikdoúnení jen znak operace, ale označuje také číslo opačmé k tomu, co stojí za ním, což ovšem v tom prvním případě není 3. ale devět.Symbol − je samostatná znak a nikoliv nedílnýé součást té trojky. Zápis − a je ekvivalentní zápisu (−1)*a.

Je zřejmé, že i když ještě na VŠ jsem v matematice vynikal, hodně se mi za ta léta už vykouřilo z hlavy. Přijměte všichni mou omluvu*plac*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]