Nejste přihlášen/a.
Ahoj chtěla bych se zeptat
Jsem na( střední škole) gymnáziu v prvním ročníku a propadám z chemie když učitelce řeknu že to nechápu začne na mě řvát že to je můj problém a že s tím nic dělat nebude. Doučování je pro nás moc nákladné nevím co mám dělat přece nemůžu propadnout hned v prváku.
Zajímavé, jindy se tu snese tolik kritiky na učitele a nyní nic? Asi je řvaní po žákovi, který něco nechápe ok.
Pro mě teda určitě ne, učitel to říct může (skutečně je to problém žáka), ale od toho je profesionál, aby si nevybjíjel frustraci na žákovi, který zrovna něco nechápe. Náš chemikář to bral s úsměvem, u kterého podotknul, že jsme blbí jak tříměsíční psi, a látku s námi zopakoval. A najdou se i tací učitelé, co jsou ochotni si s žákem sednout a látku vysvětlit... těch už je bohužel málo.
Bez doučování, mám dojem, neprojdeš. Příliš nákladné? Je to pár stovek měsíčně... nemusí tě snad doučovat zrovna akademický chemik, stačil by šikovný spolužák, někdo z vyššího ročníku, případně hoď na nástěnku inzerát, že sháníš doučování a nabídni cenu nebo domluvu.
V prváku na střední jsem propadala k klavíru (ze kterého jsem posléze maturovala), ve druháku z matiky (která je mi doteď většinou k ničemu). Kdybych to hned vzdala a utekla, tak dneska nejsem tam, kde jsem.
První ročník slouží úplně běžně k tomu, aby se odstranili žáci, kteří se na danou školu dostali omylem. Jestli se s přiměřenou dávkou samostudia nejseš schopna na předmět připravit, asi to není škola pro tebe. Dříve škola žákovi doporučila, aby to zkusil jinde, dnes, kdy jdou za každým žákem do školy peníze, to je složitější.
moc tě nepotěším,učitelka má pravdu, je to tvůj problém, si na jedné z nejtěžších škol a pravděpodobně tam nepatříš, budeš se trápit celé čtyři roky.Vzpomenout si na doučování v květnu, ti asi už moc nepomůže, záleží kolik tam máš už pětek, ale třeba to ještě stihneš, nic jiného ti nejde poradit.
Kvůli chemii propadat? Vždyť se to dá z větší části naučit ("našrotit") - stejně jako třeba biologie. Něco jiného by byla třeba matematika, to musí mít člověk v sobě (a nízké nadání k matematice by potom mohlo dělat problémy i třeba v té chemii). Ovšem o potížích s matematikou nepíšeš, takže si myslím, že jde jen o nějakou momentální nedostatečnou přípravu (také máš jen dvě známky, to je hodně málo k nějakému přesnějšímu posouzení). Učebnici přece máte? Hodně věcí je také "polopaticky" vysvětleno na internetu.
Ano je to tvůj problém a učitelka to řešit nebude. Pokud se to samostudiem nezvládneš naučit tak abys prošla, tak uvažuj o změně školy. Gymnázium je příprava na VŠ, pokud ho rolezeš s odřenýma ušima a nebudeš pokračovat dál, tak máš jen "všeobecné prd"
Prvák za mne bylo síto kde se vyházela třetina třídy. Dnes má škola větší peníze za žáka, tak se vyhazuje mnohem míň...
Mám na tohle jiný názor než většina zdejších rádců. Není totiž špatný student, ale učitel. Učitel, který namísto vysvětlení křičí, by už vůbec neměl na škole co dělat. Kdybych byl v takové situaci, začal bych to řešit okamžitě s rodiči, třídním učitelem, ředitelem. Nenechte se vyšplouchnout nervní učitelkou chemie!
Promiň, že to musím říct, ale pokud propadáš v kvintě na gymnáziu, tak jsi tam zřejmě vůbec neměla jít. Další ročníky budou mnohem těžší. Zrovna chemie je první dva roky docela jednoduchá a jde jen o pochopení pár základních vzorečků/principů a zbytek se dá našrotit. Na druhou stranu, učitel by rozhodně neměl řvát a doučování by ti měl nabídnout sám a zadarmo. Řešil bych to společně s rodiči s třídním učitelem / ředitelem / výchovným poradcem.
? Jako vážně, je to chyba žáka? Nebo je jen učitelka tolik "zaneprázdněná" vyhořelá, frustrovaná? Nemělo by to fungovat spíš tak, že pokud se student sám zajímá, tak by se měla ocenit aktivita, že s tím něco dělá? Nemyslím si, že je nutné gympl vzdávat a jít jinam, přece jenom ty příjimačky jsou nastavené tak, aby se tam dostali jen ti, co mají opravdu studijní předpokaldy, nebo jak se tomu říká. Tohle je jen zbytečné potopení někoho kod má snahu. Klidně bych to radikálně řešila nějakou stížností na neochotu pedagožky.
Terko, jak paní učitelce říkáš, "že to nechápeš"? Máš právo na konzultaci (doučovat tě učitelka, která tě učí, nemůže), ale i na tu konzultaci musíš přijít připravena.
Přijdeš-li s postojem "já nic nechápu, vysvětlete mi všechno", vyhodí tě nejspíš každý učitel. Žádný učitel nedokáže nikomu "nalít učivo do hlavy". Učitel ukazuje cestu, kterou musí každý ujít sám.
Tím samozřejmě nehájím křik → ten neschvaluji. Ale pokud chceš projít a něco se naučit, musíš začít sama u sebe.
Bohužel, propadnout můžeš. A nejenom v prvním ročníku a z kteréhokoliv předmětu. Píšeš, že nechápeš učivo. Nabízí se otázka, kolik jsi toho udělala pro to, abys učivo pochopila. Pokud jsi na gymnáziu, do hodin chodíš, hodiny sleduješ a doma se pak učíš, není prakticky možné učivo nepochopit. Ono je mnohdy pro žáky snadné nic pro věc neudělat a hájit se tím, že nerozumím. Zkus za vyučující zajít někdy o přestávce a domluv se s ní, že máš zájem na opravě známky. Ať ti řekne, co se máš naučit. Pak požádej spolužáka, aby ti to vysvětlil, dobře se připrav a uvidíš, že si známku opravíš.
Propadnout můžeš úplně v klidu, a pokud na té škole chceš zůstat, tak to pro tebe asi bude jediné řešení (pokud nepropadáš z víc předmětů). Když ti dá teď učitelka z milosti za 4 a nebudeš na to mít znalosti, tak se na to pochopitelně přes léto vykašleš něco se dál učit a v druháku budeš úplně bezradná. Když tě nechá rupnout, tak se na to budeš muset přes prázdniny zatraceně podívat, abys pak uspěla u reparátu. Pak můžeš mít konečně základy na čem stavět dál. Jestli to nepochopíš ani v klidu přes léto, tak abys prošla u reparátu, tak pak je opravdu na čase změnit školu. Nevíme jaké máš ostatní známky, ale ten kdo z něčeho propadá, mívá obvykle i dost trojek a čtyřek. Což na gympl není nic moc. Překvapilo by mě, kdybys měla jedničky a dvojky a jen z chemie za 5. A je pravda, že si to měla řešit rozhodně dřív než v květnu. Pokud to nechápeš tak nějak obecně celé, s učitelkou máš takové divné vztahy, tak bych se asi připravoval na reparát, a pro jistotu si sondoval i možnost přestupu jinam.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.