Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Goniometrická rovnice

Od: joudapocita odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

nevím si rady s goniometrickou rcí, mohl by mi jí někdo vypočítat + přiložit postup? Předěm díky.

2sin²x-5cosx+1=0

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nomad*
hodnocení

2x

Počítat Vám to rozhodně nebudu, neboť jste ten příklad dostal Vy, nikoli já.
Věřím, že stačí použít vztah (sin(x))^2+(cos(x))^2=1 a tak se zbavit (sin(x))^2, dostanete kvadratickou rovnici
a*(cos(x))^2+b*(cos(x))+c, ze které už můžete počítat diskriminant. Pokud se Vám takto nelíbí, substituujte t = cos(x). Tak dostanete kořeny cos(x1)=m, cos(x2)=n, čili x1=arccos(m), x2=arccos(n).

doplněno 04.05.17 19:53:

@kartaginec: Pravda, díky za doplnění.
@helper: Na základě čeho jste určil jedinečný cos(x) s hodnotou 0,5?

doplněno 05.05.17 10:22:

@kartaginec: Jasně, díky. Já jsem to nepočítal, tohle mě ovšem mělo napadnout.

Jen s tím arcuscosinem bych brzdil; arcuscosinus vyhodí jen hodnodu v základním intervalu. tedy od nuly do pí.

Na základě toho, že kosinus nemůže nabývat hodnoty –3

helper
hodnocení

0x

sin²x=1-cos²x

2*(1-cos²x)-5cosx+1=0

po úpravě 2cos²x+5cosx-3=0

cosx=0,5

po nakresleni jednotkové k.

x=60 stupnu a 300 stupnu

a dal to zvladneš

kaktus00001*
hodnocení

0x
Dobrý den,mohu poradit stáhnout na google play Photomath a to vypočítá i s řešením doporučuji :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]