Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dvojka z chování-gympl?

Od: andrejka784* odpovědí: 19 změna:

Dobrý den,bohužel příští týden nás čeká nepříjemný rozhovor s třídní a ředitelkou naší dcery.Dcera chodí do 8 třídy a má již udělenou ředitelskou dutku za pozdní příchody do hodin.Očekávám,že dostane dvojku z chování a chtěla bych vědět, jestli má vůbec šanci se dostat na gymnázium?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Pro přijetí na SŠ je důležitý výsledek přijímací zkoušky a průměr za 8. a 9. ročník, do kterého se však známka z chování nezapočítává (a pokud si pamatuju ten formulář, tak snad ani neuvádí). Tak buďte v klidu.

Mimochodem, pozdní příchody do hodin, to je nejen vizitka žáka ale i (nebo především) jeho rodičů.

Vy jste všichni tak strašně přísní - nějaký ten pozdní příchod nebo dokonce výlet za školu za sebou máme (až na pár vzorňáků nebo srabů) všichni a u většiny to následky nezanechalo ;)

Spíš bych se bála, že se zvýšeným objemem učiva bude na gymplu aspoň ze začátku každá proflákaná hodina chybět.

Tak zase za "nějaký ten pozdní příchod" se nedává hned ředitelská důtka nebo dvojka z chování, tady se toho asi nashromáždilo víc. Ale přísnost odpovídajících, co by žáka s dvojkou z chování nevzali na gympl, mě taky udivila (přitom gympl není žádná extra nebo dokonce výběrová škola. Dokonce bych řekl, že nároky na odborných školách jsou leckde docela vyšší).

iz*

U řady škol a učilišť je jednička z chování jedním z kritérií pro přijetí, u některých učilišť je to dokonce jediné kritérium.

"...nějaký ten pozdní příchod nebo dokonce výlet za školu... ... za sebou máme všichni..."

Asi patřím k těm "vzorňákům", ale za celou školní docházku jsem nikdy "za školu" nešel (a pokud vím, moje dcery taky ne). A za nějaký ten výjimečný (neomluvený) pozdní příchod se dávaly obyčejné poznámky, nikoliv důtky a 2 z chování. Takže ono to možná bude trochu jinak.

Nevím, jak dneska, ale známka z chování na základní škole nikdy nikoho nezajímala.

Magdon, dnešní škola je o něčem jiném. Nám učitel lísknul a bylo to. Dnešní kantor napíše poznámku, ať si to rodiče vyřeší sami, když oni trestat nijak nemohou. A když to nepomůže, dají důtku a pak sníží snámku z "mravů! *sok*

Dneska je to fakt jinak, učitelé přistoupili na to, že jednu někomu lísknout je hrdelní zločin. Takže místo červené tvářičky si potomek přinese domů černý puntík. Za tři puntíky poznámka, za za tři poznámky třídní důtka (příklad), potom ředitelská a dvojka z chování. Bez milosti. Prostý bodový systém. O tom, že taková známka z chování je i vizitkou rodičů, není diskuse.

Puntíky jsou za zapomenutí čehokoliv (nepodepsaný úkol, zapomenutý úkol, zapomenutá pomůcka...). Ono: Jsme lidé, nejsme stroje... dnes už ve školství moc neplatí.

Mimochodem, ač premiant třídy, nějakou tu poznámku a neomluvenou hodinu jsem taky nasbíral.

Co na tom, že učitelka ve druhé třídě byla kráva, plánovaný výlet zrušila den předem, rodiče jaksi neinformovala, a pro vysvětlení žákům druhé třídy použila větnou konstrukci: ... na výlet pojedeme, když bude hezké počasí... 20% třídy se sešlo na nádraží. Dodnes lituji, že notýsek s poznámkou: Jel na výlet, ačkoliv žádný nebyl, se na konci roku odevzdával.

Stejně jako @jedubabka bych tedy nebyl tak rezolutní v hodnocení. Ale dotáhnout to až ke dvojce z chování, svědčí o tom, že je něco shnilého ve státě dánském

hodnocení

1x

Bohužel, myslím, že až tak velká šance není. Gymnásium bylo vždycky a je dosud, přípravou na vysokou školu. Celkově jedna z nejobtížnějších středních škol.

Studenti by už měli mít v hlavě představu o dalším vzdělávání a dělat všechno pro to, aby toho dosáhli. Nikdo nebude honit slečnu okolo školy, aby přišla včas do hodiny. Nemá příliš smyslu pro povinnost. A už je dost pozdě na to, aby se to naučila.

Na základku musí být přijati všichni, ať už hodní žáci, či raubíři. Ale SŠ si už vybírá. Dívka má ale před sebou ještě jeden rok. ZŠ. Myslím si, že jste se jí měli sice věnovat už dřív, ale pokud za ten zbývající rok vezme rozum do hrsti , dvojka z chování v devítce nebude a celkově vysvědčení bude dobré, proč to nezkusit?

Měla by si ale už ve jejím věku uvědomit, že do práce také nebude moci přicházet, až když se jí zachce. To je ale všechno v příkladech a v rodinné výchově. Jaga.

hodnocení

1x
Student co chce na gympl neumi chodit vcas do hodin? A co jeste udelala , za toto nedostane dvojku z chovani , musela toho udelat vice. K

iz*
hodnocení

1x

Škoda, že jste nenapsala, oč konkrétně jde, takhle se můžeme jenom dohadovat.

Po ředitelské důtce většinou v případě, že žák své chování nezlepší, nebo provede něco dalšího, už následuje snížená známka z chování.

(Ředitelská důtka je nejvyšší předchozí postih).

Známka z chování se sice nezapočítává do průměru (neovlivní průměrný prospěch), ale v otázce přijetí na další školu může hrát rozhodující roli. Řada středních škol (nejen gymnázií) mají jako jedno z kritérií pro přijetí jedničku z chování.

A některé školy → např. odborná učiliště mají pouze toto kritérium. Pokud bude mít jedničku z chování, přijmou klidně i žáka s neukončeným základním vzděláním.

Doplníte-li, o co jde, můžeme se posunout dál.

Tak přijímačky na SŠ byly pro mě letos aktuální (teda ne pro mě, ale pro synka), ale o známce z chování jako kritériu nic nevím (ne že by se nás to týkalo, ale i tak).

iz*

Já jsem na to narazila na webech středních škol a učilišť, když jsem pomáhala vytipovat školy nebo učiliště. Zaujala mne hlavně ta učiliště → některá byla ochotna přijmout i žáky s ukončenou osmou nebo sedmou třídou ZŠ. Jako jedinou podmínku uváděla jedničku z chování... (Na konkrétní školy/učiliště už si nevzpomenu, jen na to, že šlo o Prahu a Středočeský kraj.)

martinaa*
hodnocení

1x

Zdravím. Dvojka z chování na přijímačky nemá vliv, pokud bude dcera úspěšná a přijímačky složí.

Nepříjemný rozhovor by vás ale měl čekat především s ní - v osmé třídě mít náběh na dvojku z chování po předchozím varování v podobě ředitelské důtky, to není úplně běžné. Dcera chodí pozdě z jakého důvodu? Ráno dlouho spí a kašle na to? Maluje se na wc? Kouří za školou a pak nestíhá? Hlavně netvrďte, že jinak je strašně chytrá, skvělá a vlastně za to ani tak nemůže, jak zde často čteme.

Dávno neplatí, že gympl je výsada těch nejlepších, dnes většina středních nabírá studenty hluboko pod někdejším průměrem. Nicméně stále platí, že na střední se s dcerou už nikdo mazat nebude, tak ať se vzpamatuje zavčasu.

hodnocení

0x

Jak tu bylo napsáno, vy si opravdu myslíte, že gympl je vhodný pro žáka, které neumí chodit včas do hodin už na základní škole?

albatros498022*
hodnocení

0x

Osobně doufám, že ne, gymnázium vždy byla výběrová škola a pro toho, kdo není schopen ani chodit včas na vyuřování nemá smysl, jem by zabíral místo jiným. Asi by to chtělo přitvrdit ve výchově.

Já jsem starší kus, taky pořád doufám, ale když jsem šla tuhle kolem gymplu, když vylezly jakési ...a říkaly si vole a p..o, tak jsem měla chuť - jak říká básník - hořce zaplakat.

sasanka*
hodnocení

0x

Taky se přikláním k názoru, že není nic ztraceno. Pokud na příchodech zapracujete a v 9.třídě se nebudou problémy opakovat, nic nebrání jejímu přijetí na gymnázium (pokud tedy udělá přijímačky). Pro studium (i život) je mnohem důležitější, jestli se dcera z chyb dokáže poučit, než jestli někdy nějakou chybu udělala, chybujeme všichni ;)

tondac*
hodnocení

0x

Teda to jsou zase reakce. Tady je to snad skoro samej normalizační kádrovák! S takovou abyste dceru rovnou dali učit na jeřábnici nebo slévačku! ;) Nikdo neví, jestli chudák holka nedojíždí z nějakých končin s jedním ranním spojem, ale už soudí ...

Nevěšte hlavu, záleží na konkrétním gymplu a jeho přijímacích kritériích. U soukromých to asi bude především včasná platba školného ;) ale u státních záleží především na přijímačkách. Pár bodů se většinou získá i z prospěchu a úspěchů na matematických, fyzikálních a dalších olympiádách, recitačních soutěžích, ... Nepamatuju se, že by tam bylo nějaké bodové hodnocení známky z chování.

Dřív si gympy připravovaly vlastní testy z češtiny, matiky (s důrazem na logiku) a většinou i nějaké testy na všeobecné znalosti. Jak je to ale teď s nesmyslnými státními přijímačkami fakt netušim. Ale možná že už po podzimních volbách bude hlavním kriteriem loajalita a poslušnost a tedy i známka z chování. To ale nebude v háji jenom Vaše dcera, ale i ostatní občané druhé kategorie - tedy všichni, kteří se včas nezapojí do hnutí ... ;-/

majsterjoe*
hodnocení

0x

Pokud má být někdo zodpovědný ve výuce kor na gymnzáziu, pak musí být zodpovědný i v ostatních věcech. Aby to nedopadlo tak, že se na gympl dostane, leč se dlouho neudrží. Je třeba už přemýšlet i nad tímto. A ta 2 z chování? Uvidíte jak se k tomu postaví škola, šanci vám dát mohou. Do průměru se tato známka nepočítá, ale rozhodně se na přihlášku na střední školu uvádí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]