Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Větné členy -určení jen

Od: janka* odpovědí: 6 změna:
Dobrý večer, prosím, jestli je vzhůru někdo znalý, mohli byste nám poradit, jaký větný člen je slovo "jen" ve větě Stavba rostla jen pomalu. Díky MOC předem.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Je to zesilovací částice, která nemá funkci žádného větného členu (ne všechna slova ve větě jsou větnými členy).

doplněno 28.04.17 11:29:

Příslovce bývá příslovečným určením, ale toto není ten případ. Můžete se podívat i sem: czechency.org/...

Jen je zde uvedeno mezi vytýkacími částicemi, ale ty příklady jsou maličko jiné než ten tazatelčin. Já zrovna zde cítím spíš intenzifikaci (ale nejsem "poslední instance"). Autoři také uvádějí, že taková částice je součástí větného členu, ke kterému se vztahuje. My jsme se to učili trochu jinak, ale v podobným záležitostech se přístup odborníků může lišit.

doplněno 28.04.17 11:36:

Hafhaf - ono záleží, jaký stupeň vzdělání tazatelka navštěvuje, protože od toho se odpověď může v mnoha případech lišit. Tak, jste to uvedl (trochu zjednodušeně), se to učí na základní a většinou i na střední škole.

janka*

Moc děkuji. Já to už skoro nepotřebuji, ptala jsem se za syna, je na osmiletém gymnáziu, ekvivalent osmé třídy. Nejvíc jsme se oba přikláněli právě tomu příslovečnému určení, ale nezdálo se nám to. Sama osobně to cítím také jako intenzifikaci, ale neumím pojmenovat, přece jen jsem ze školy už mnoooho let a češtinu jsem dělala naposled na SŠ. Ten odkaz je na něj příliš odoborný, ale odpoledne to spolu zkusíme pročíst. Každopádně díky!

hodnocení

0x

říkal jsem si, proč by to nemělo být příslovce - a je to (v tomto případě) příslovce... - viz:
Jen je a) příslovce ve významu pouze, jedině, než to, tedy ve významu omezovacím, vymezovacím, zvýrazňovacím, nikoliv míry. Např. Ten vlak jezdí jen v neděli.
Příslovce míry jsou: (velmi, moc, málo, kolik, tolik).
Dále může být jen b) částice 1. cit. s významem vybízecím - jen to napišu.
2. cit. s významovým odstínem varování (rozkaz se mění v zákaz) - jen se opovaž!
3. zdůrazňovací - z koní se jen kouřilo
c) spojka podř. časová - sotvaže, jakmile (jen o dějích v minulosti). Př. Jen doběhl do domu, spustil se liják,
.
Čerpáno ze Slovníku spisovné češtiny pro školu a veřejnost, který vydali jazykovědci z Ústavu pro jazyk český (ACADEMIA PRAHA), takže vzneste proti jejich definici námitky.
Doplňuji:
Vysvětlení odpovědi. Zdůrazňující příslovce (jen, právě, pouze atd.) nejsou samostatnými příslovci, ale podle jazykovědců Bauera a Grepla mají platnost jen ve spojení s jinými výrazy - jen dnes, pouze vlakem atd.), proto nejde vždy o míru.
(zde by měl být uvedený zdroj, nicméně je systémově ošetřeno, že uvedený být nesmí...)

Já klidně námitku vznesu. Příslovce a částice nejsou větnými členy (na které se tazatel ptá), ale slovními druhy.

Já měl zato, že příslovečné určení je větný člen jekož "obsahem může být mj. příslovce. A ve větě z příkladu bych řekl, že tomu tak je.

janka*

Děkuji, dle totoho vysvětlení se skutečně jedná o příslovce, ale to je slovní druh, my hledali větný člen. Je tedy vidět, že i v oblasti slovních druhý mají různé zdroje růžné názory, třeba to bude obdobně i u větných členů.

Omlouvám se za špatné řazení, toto měla být reakce na hafhaf.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma větné členy

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]