Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čistá mzda

Od: slaisa® odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,omlouvám se,že vás otravuju,ale chtěla jsem se vás zeptat jestli byste mi prosím vás mohli zkontrovat příklady na čistou mzdu,které jsem teďkon dokončila - nejsem si moc jistá jejich řešením a potřebuju vědět jestli je mám dobře vypočítané nebo ne,protože zítra z toho píšu písemku.Děkuji.

Čistá mzda
Čistá mzda #2

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Nemáte to správně (viz obrázek níže). Při výpočtu mzdy zaokrouhlujete moc brzy a výpočet si zjednodušujete. Počítat je potřeba přesně, zaokrouhlují se až výsledky. Průběžně jenom základ daně.

Superhrubá mzda je součet hrubé mzdy + sociálního a zdravotního pojištění → té části, kterou za zaměstnance odvádí zaměstnavatel. "1,34násobek" je pomůcka, kterou byste měla použít jen pro kontrolu.

V obou případech jste chybně vypočetla daň. Je to sice "jenom" 13 korun, ale o ty byste zaměstnance "okradla"... Vypočtěte si oba příklady znovu, abyste se naučila správný postup. Přikládám obrázek s oběma výpočty pro kontrolu.

Čistá mzda #3
hodnocení

Aha děkuju moc za odpověď.Můžu se vás prosím zeptat proč u toho prvního příkladu u zálohy na daně (15% superhrubé) je výsledek 32 913,00 když mi na kalkulačce vyšlo 32911,74? Je to proto,že za tou desetinou čárkou je 74 a ta jde nahoru nebo proč? Myslela jsem si totiž,že výsledek bude 32 912,00.

iz*

Protože špatně používáte pomůcku, kterou byste měla používat jenom pro kontrolu. Jak už jsme napsala v první odpovědi, je superhrubá mzda součtem hrubé mzdy + odvodů zaměstnavatele.

Sociální a zdravotní pojištění musíte po výpočtu zaokrouhlit na celé koruny nahoru. Hrubá mzda je také v korunách, tzn., že součet (superhrubá mzda) nemůže vyjít na desetinná místa, půjde o celé koruny.

Základem daně z příjmu je superhrubá mzda zaokrouhlená na stovky nahoru, z toho daň činí 15 %.

[Já už mám v Excelu zaokrouhlení nastavena podle platných předpisů. Abych se dostala na desetinná čísla, musela bych svou kalkulačku "překopat"...]

Když ve druhém příkladu při výpočtu zálohy na daň zaokrouhlím superhrubou mzdu na stovky nahoru, dostanu 35.600,- , z toho pak záloha na daň bude 5.340,-?

sebod*
hodnocení

0x

Tady máš kalkulačku ;)

hodnocení

A kde prosím vás? Asi jste zapomněl/a vložit odkaz na stránku. Předem děkuji.

sebod*

To jsem teda trdlo *smich* penize.cz/...

mila65
hodnocení

0x

Máš to dobře, zkontrolováni i dle: uctovani.net/... což je podle mně nejlepší kalkulačka na čistou mzdu kde je i vysvětleno jak se to počítá + odvody :)

Nejlepší není, protože tam chybí to, co dobrých 10% zaměstnanců má. A to služební auto k soukromému použivání. Mě osobně je tato kalkulačka k ničemu. ;)

sebod*

mettaxo. Opravdu se domníváš, že "dobrých" 10% zaměstnanců má služební auto? ;)

To byl jen takový odhad, nemám tušení. Zdá se ti to jako velké číslo? Asi ano, že? *smich* No možná jsem trochu ustřelil.

hodnocení

všem moc děkuji za odpověď :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]