Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
měla bych dotaz ohledně studia na střední škole. Syn opakuje 3.ročník, čeká ho ještě rok a maturita.
Letos mu však jeden předmět absolutně nejde, i když v loni ho zvládnul bez problémů, bohužel letos jiný učitel.
Nevíte, jestli i na střední škole lze zažádat, aby mu uznali předmět, který loni zvládnul a letos ne, aby mohl postoupit do 4.ročníku?
Děkuji za odpověď
Pája
Dobrý den, nezlobte se, ale pokud váš syn tohle nezvládá, tak nemá na střední škole co dělat. Omluvte příspěvek staršího kusu, který nechápe, co dnes dělají na středních školách děti, které by tak před 30 lety na střední školu vůbec nevzali, případně je vypakovali už z prvního ročníku. Pokud váš syn školu i tak dodělá, tak bude vůči jiným, schopnějším , i tak v nevýhodě a žádné štěstí mu to nepřinese. A vo tom to je. A ještě mu to vyřizuje matka, to je pro člověka mužského pohlaví úplná katastrofa.
Na jedné straně máte pravdu, na straně druhé mám stejné osobní zkušenosti, jako paní. Kdysi před lety jsem byl na gymnáziu v matematice po 3 roky premiant třídy. Pak došlo k výměně učitele, nový si na mě vysloveně zasedl udělal ze mě navenek "matematického analfabeta". Na konci "čtvrťáku" trojka, u maturity jsem prrošel za 3 jen díky písemné zkoušce, kterou jsem měl opět nejlepší ze třídy a s kterou nemohl nic dělat. U ústní zkoušky ze mě opět udělal analfabeta, ústní za 5.
Na VŠ se potom profesor matematiky (jinak vedoucí katedry matematiky) strašně divil, jak jsem mohl mít u maturity za 3. Podotýkám, že v matematice jsem na VŠ opět patřil mezi 3 nejlepší v ročníku (cca 170 lidí).
Ohledně uznávání nechám odpověď na někom, kdo s tím má zkušenost.
Ale pokud předmět neumí, bude to problém. Pokud předmět umí a s učitelem si "nesedl", lze před vysvědčením požádat o přezkoušení před nezaujatou komisí.
Děkuji za odpověď, předmět samozřejmě umí, to co po něm má být požadováno v rámci 3.ročníku, ale učitel se bohužel
rozhodl nasadit laťku hodně vysoko, že ani vysokoškolák tohle z matematiky neprobírá.( jak jsem se ptali ) Odborné předměty zvládá v pohodě, jinak bych za něj nehledala pomoc na netu, jak psal příspěvek nad vámi.
Ještě jednou děkuji a rozhodně něco musíme udělat.
Doporučil bych kontaktovat ostatní rodiče a pokud je problém většího rozsahu, stížnost řediteli školy na učitele, v nejhorším pak změna školy. A nenapsala jste důvod opakování ročníku, možná by to leccos objasnilo.
A co ostatní spolužáci? Ti učivo zvládají?
.
Docela by mě zajímalo, co je na vašem synovi požadováno za učivo, které ani vysokoškolák neprobírá. Mohla byste uvést příklad takového učiva?
.
Jestliže váš syn umí předepsané učivo a přesto je hodnocen nedostatečnou, tak požádejte ředitele o komisionální přezkoušení.
Ve třídě je 16 žáků, 2 žáci mají jedničku a 14 žáků propadá z matematiky.
Nyní probírají vzájemnou polohu elipsy a přímky, rovnici elipsy...
Chodí na doučování k výborné paní, ale našli jsme ji až teď. Sama učí na střední škole, ale učivo, které se synem probírá říkala, že nepatří do osnov na jeho školu, která není zaměřená na matematiku ale na strojnictví a technickou mechaniku.
Matematiku mají pouze 2 hodiny týdně, dle osnov by měli zvládat základy matematiky pro praktické použití v životě, jako je pytagorova věta, objemy, povrchy těles, kvadratické rovnice.
Pájaaa
Dle vašeho vyjádření se jedná o čtyřletý obor s maturitou strojního zaměření. Doopravdy má matematika ve třetím ročníku pouze dvouhodinovou dotaci. Rozsah učiva matematiky je srovnatelný s žáky jiných odborných škol, např. spssecb.cz/.... Učivo z analytické geometrie (kružnice, elipsa, hyperbola, parabola, vzájemná poloha přímky a kuželosečky) je naprostým standardem středoškolského vzdělání a jeho znalost je předpokladem k zvládnutí maturity. Naštěstí ještě maturita z matematiky není povinná a váš syn může maturovat z cizího jazyka.
.
Pochybuji, že v závěrečné klasifikaci by z celé třídy prospěli pouze dva žáci. To by vedení školy nepřipustilo. Jinak pro strojařinu je matematika velmi důležitá a technickou mechaniku si bez hlubokých znalostí z matematiky nedovedu představit.
.
Ať tedy syn dále chodí pravidelně na doučování. Nakonec určitě prospěje, i když ne na výbornou.
Děkuji Vám za odpověď...budu doufat, že to nějak dobře dopadne. Rozhodně z matematiky maturovat nebude.
Je to těžké, protože učitel je skutečně velmi zvláštní osoba...nevysvětlí ani na požádání, jen písemky a písemky a tak pětky přibývají jako blázen. Je arogantní a to ne jen k mému synovi, ke všem studentům. Všichni mají z hodin matiky panickou hrůzu, co zase bude.
Ještě jednou děkuji.
Goniometrie je na strojní střední škole naprostý standard. Jde pořád o jednoduchou matematiku, pokud má problém naučit se to sám tak je třeba doučování. Matematika má jednoznačný postup a výsledek, pokud dostává pětky tak za to může hlavně on sám, učitel mu těžko může dát kouli když má správný výsledek. Na středoškolskou matemetiku stačí učebnice a zadání co má znát.
Pokud mají dva jedničku a zbytek propadá tak tam ale na výuce něco špatně je - řešte s ředitelem školy. Učitel je od učit a ne od zkoušet, asi učit opravdu neumí. To ale nic nemění na tom, že syn by měl zvládnout naučit se to sám a u písemky uspět tak aby prošel ročníkem.
Panickou hrůzu z matiky jsem měl taky, s odstupem ale vidím, že šlo o triviální věci...
Asi vám moc neporadím, ale pokud syn opakoval, a nebylo to kvůli vážné nemoci, tak je jasné, že jste přestřelili. A celé 4 roky budou a jsou pravděpodobně na hraně a o prsa.Nám se stalo něco podobného u jedné ze tří dcer. Jenže ne každý může v 9. třídě vědět, ano, on na to má. Dcera byla na zš velmi cílevědomá, snaživá, nekonfliktní,učitelé ji měli rádi a tak ji asi dávali lepší známky, protože vůbec nevěděla kam má jít, tak zvolila všeobecné učivo na gymnáziu. O tom, že postrádá logiku a pracuje na 120% jsem tušila, ale učitelé a výchovné poradci ji podporovali. Tedy až na jednu chytrou učitelku z chemie, která mi to řekla, at tam radši nejde, jenže jsme ji neposlechli a poslechli většinu. A ono se to potvrdilo, velmi se tam trápila, nestíhala tempo, prostě byla slabá hlavně na matiku, fyziku.Ve druháku stejně přešla jinam, ale stejně ji to psychicky dost poznamenalo.
Bohužel měl Váš syn slabého učitele, a teprve nyní nastoupil někdo, kdo učí podle osnov a to co píšete je běžné učivo na střední škole. I když to muže být človek nerudný, neempatický, zasedávat si na určité jedince, ale ani tak ho ředitel nevyhodí, protože to asi je odborník ve svém oboru. Taky jsme psali petice s rodičemi, a nikdy to nepomohlo, naopak ředitel si ho ještě více vážil.Samozřejmě, že nenechá celou třídu propadnout, ale někdo to odnese,nepřeji aby to byl zrovna Váš syn.Třeba se mu podaří, nepropadnout, ale budete jen platit a platit doučování, pak můžete zjistit, že se nic nedoučil, rychle vyměnit a je vysvědčení. Na strojní prumyslovce je matika důležitá. A proto souhlasím s myšlenkou ministryně školství, protřídit přes síto žáky vhodné k maturitě, kteří se neboudou trápit jako naše děti a budou si užívat v tomto pubertálním věku i svého volného času i jinými aktivitami než jen učením.
Dobrý den,
děkuji za odpověď, vidím, že jste si prošli něčím podobným, takže víte o čem mluvím.
Moc mě mrzí, že syn tak bojuje s matikou a v ostatních předmětech je to naprosto v pořádku. Z odbornýcn předmětů má 2 a 3 a vidím na něm, že ho to baví a hodně se naučil, co se týše praxe. Někdo tady taky psal, že je to ostuda, aby matka řešila problémy syna, ale od toho jsem matka a chci mu pomoci, když vidím, že o to stojí a je z matiky naprosto zoufalej. Neumí si představit a ani nehce být bez vzdělání, což považuji v dnešní době u mladého člověka za velké plu.
Uvidíme, jak to všechno dopadne. Ještě jednou děkuji a mějte se fajn.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.