Nejste přihlášen/a.
Ahoj všem, rád bych vyhledal radu ohledně jednoho matematického oříšku.
Konkrétní příklad:
Mám zápas mezi týmy "A" - "B" a zápas může skončit těmito kombinacemi 4:0, 4:1, 4:2, 4:3, 3:4, 2:4, 1:4 nebo 0:4
dále tu máme zápas "C" - "D", zápas "E" - "F" a zápas "G" - "H" který může skončit stejným poměrem.
Potřebuji určit kolik kombinací výsledků jde sestavit tak, aby byla splně podmínka, že jedna varianta bude vždy správná ... to znamená, že se musí udělat veškeré možné kombinace, které lze sestavit ... patrně se bude jednat o obrovské číslo ...
Zápasy můžou skončit A-B 4:0, C-D 4:0, E-F 4:0, G-H 4:0, další varianta se liší jen o bodík, to jest A-B 4:1, C-D 4:0, E-F 4:0, G-H 4:0 atd. ... lze něco takového matematicky dát dohromady? V excelu nějaká funkce? Jakákoliv rada by mi moc pomohla. Děkuji předem.
Potřeboval bych vypsat všechny možnosti - nejlépe v excelu
Kombinatoriku jsem neměl rád. Ale když na to tak koukám, záleží-li na pořadí, máte pro každý zápas 8 jevů. Pro každý takový jev pak 8 jevů v dalším jevovém poli (dalším zápase), což dává 8^2. Analogicky pro 4 zápasy...
Vycházím tedy z toho, co jste napsal, kdy patrně na pořadí záleží a neberete v úvahu výsledky 4:4 a 0:0.
na pořadí nezáleží a výsledek může být pouze 4:0, 4:1, 4:2, 4:3, 3:4, 2:4, 1:4 nebo 0:4 ... žádný jiný, remíza být nemůže
možná to bude spíš , ne?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.