Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sklenička ve vodě - ARCHIMEDŮV ZÁKON

Od: skolnik odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, jmenuji se Adam a je mi 14 let.

Dostal jsem zadání od paní učitelky na fyziku jako přípravu na olympiádu, chodím do 7. ročníků. Zastavil jsem se nad jednim příkladem kde jde o skleničku ve vodě. Mám zde zjistit, v jaké hloubce pod hladinou bude dno skleničky? Zapíšu sem celé zadání a byl bych moc rád, kdyby mi to spíše někdo VYSVĚTLIL, abych si na to dokázal přijít sám. :)

Sklenička válcového tvaru o hmotnosti m = 150g, výšce h = 10cm a ploše dna S = 25cm2 plave částečně ponořená na vodní hladině.

a) V jaké hloubce pod hladinou bude dno skleničky? Skleničku budeme udržovat tak, aby dno bylo vodorovné.

b) Kolik drobných skleněných kuliček můžeme do skleničky nasypat, aniž by se sklenička potopila? Objem jedné kuličky je 33,5mm3 a hustota skla je (ró) = 2.500Kg/m3

Byl bych moc rád za Vaše vysvětlení, které mě k tomu navede, přeji krásný zbytek dne. Adam

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Jak to říkal ten Archimédés?

hoststary*
hodnocení

0x

Jistě si znovu přeříkáte Archimedův zákon a budete se snažit najít vysvětlení těch trochu kostrbatých slov. Sklenička je nadlehčovaná silou, která se rovná hmotnosti kapaliny tělesem vytlačené.

Víte, že sklenička má nějakou hmotnost. Také víte, jaká je měrná hmotnost vody, tedy jak velké množství vody má stejnou hmotnost jako sklenička, tedy objem vody. Takže máte objev vytlačené kapaliny skleničkou. Dále máte zadané rozměry skleničky, ze kterých můžete vypočítat její objem. No a pak se podívejte na objem vytlačené vody skleničkou a objem celé skleničky. Objem skleničky asi bude větší než objem vytlačené vody, takže bude plavat, jak vám říkají v zadání. Takže kus skleničky bude nad vodou a kus pod vodou. Podle vzorečků na výpočet válce budete moci vypočítat výšku válce, tedy skleničky, který vytlačí tolik vody, kolik sklenička váží. No protože je to ponořená část, tak zjistíte výšku válce a tím i jak je hluboko spodní část dna pod hladinou... pokud se nemýlím?

V principu to tak je, rozhodně na základě tohoto textu se můýe tazatel nad úlohou zamyslet. Jsou tam ale nepšesnosti, především hned na začítku záměna hmotnosti a téže. Archimedův zíkon říká:

Těleso ponořené do tekutiny, která je v klidu, je nadlehčováno silou rovnající se tíze tekutiny stejného objemu, jako je ponořená část tělesa.

Samořejmě hmotnost a tíče jsou úměrné, ale v prinsipu hmotnost anení síla,

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]