Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

SŠ a práce

Od: ka* odpovědí: 4 změna:
Zdravím.
Jsem studentem druhého ročníku SŠ. Kvůli nerozhodnosti, lennosti a chybějícímu devátému ročníku jsem si vybral obor, který mě nebaví. Od té doby se začli hromadit problémy - záškoláctví, zhoršující-se prospěch a celkový nezájem. Již v prvním ročníku jsem měl potíže s docházkou a málem jsem propadl, což se nakonec podařilo napravit. Čekal jsem, že se věci zlepší a budu na škole schopný vydržet. Ze začátku druhého ročníku jsem byl schopný fungovat normálně, dokonce jsem byl dvakrát vyslán na reprezentaci školy ve svém oboru a z anglického jazyka.
Nyní opět čelím stejnému problému - hrozící propadnutí, vysoká absence a neomluvené hodiny, tudíž i vyhazov ze školy - domů zatím žádný dopis nepřišel. Co se chování týče, posuzuji se za bezproblémového žáka. Až na vyjímky, s učiteli jsem problém neměl. Toto všechno mě dohání k myšlenkám na budoucnost, zejména na zaměstnání.
Dotazů mám hned několik.
Již od základní školy mám na svůj věk nadprůměrné znalosti anglického jazyka - zajímalo by mě tedy, jestli jsou pro odbornější překlady nutné státnice, či stačí-li různé certifikáty. Popřípadě jestli je možné se něčím podobným živit. Je mi jasné, že pouze dva jazyky by nestačily.
Jelikož můj vztah k lidem je velmi špatný až asociální, delší dobu mě zajímá, jestli existuje reálná možnost práce z domova. Četl jsem různé příspěvky o freelancingu, podnikání atp., akorát neumím sám posoudit, co z toho je opravdu realizovatelné a za jakou cenu. Zde bych ocenil odbornější příspěvek. :)
Nakonec by mě zajímalo, jak se zařídit ve škole a jak moc mi ubližuje chybějící 9. ročník. Ještě rok pracovat nemůžu, není mi 18. V okolí se nenachází žádné lepší možnosti škol, kam bych mohl přejít. Zatím nevím jestli budu mít možnost opakovat. Původně jsem chtěl jít studovat IT/Marketing, což je mimo dosah nejen dálkově. Mám vůbec možnost si jednou udělat maturitu?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

3x

Nadprůměrné znalosti cizích jazyků by Vás uživit mohly, ovšem chtělo by to alespoň trochu sebekázně. Jak chcete dostát svým pracovním závazkům, nedokážete-li dodržovat to minimum povinností, jež máte jako žák (student až na VŠ)? Při práci Vás budou "tlačit" termíny, někdy budete pracovat ve stresu apod., můžete mít nepříjemného nadřízeného, ...

Práce z domova vyžaduje mnohem více kázně a motivace, než v případě docházky do zaměstnání. Realizovatelného toho je hodně, ale posoudit to budete muset Vy → nikdo neznáme Vaši situaci.

Pracovat můžete od 15 let po skončení povinné školní docházky. (Není podmínkou ukončit základní školu → nemusíte mít úplné základní vzdělání, je nutné "odchodit devět let do školy".)

K překládání Vám mohou stačit znalosti → bude záležet na tom pro koho byste pracoval. Někdo může vyžadovat doložení kvalifikace (certifikáty, státní zkoušku), jinému budou stačit reference, ukázky Vašich prací, nebo si Vás vyzkouší zadáním zkušebního překladu. Zkouška většinou nebude honorována → nepůjde o zadání práce, ale o zkoušku.

Státní zkoušku z cizího jazyka lze složit v jazykové škole, aniž byste ji navštěvoval. Na zkoušku se můžete připravit sám, přihlásit se, zaplatit poplatek a nezaspat (to se málem podařilo mně) v den zkoušky.

Možností máte hodně, mnohem více, než měli Vaši rodiče nebo dřívější generace. Čeho dosáhnete, záleží pouze na Vás. Budete-li chtít (a začnete-li pro to i něco dělat), můžete zvládnout i maturitu.

Základní chybu vidím v tom, že čekáte, že se něco změní. "Samo" se nezmění nic. Změní se jenom to, co změníte Vy. Pro začátek by to chtělo tu sebekázeň a změnit přístup ke vzdělávání.

vilik*
hodnocení

0x
Asi vám neodpovím na vaši otázku, ale chci vás přemluvit k větší aktivitě.
Ve vašem případě jde o to, že zůstanete pouze se základním vzděláním. To není dobrá reference k převážné většině činností. Později sice střední vzdělání i maturitu dokončit lze, ale uvědomte si, jaké úsilí musíte vyvinout k zajištění vlastní existence a navíc budete muset dělat mnoho navíc. To si myslím, že s vaším odhodláním, které nyní předvádíte, je v budoucnu neslučitelné. Zatímco nyní v denním studiu máte větší šanci.
Co se týká vámi vybrané profese, jak asi budete působit na potencionální zaměstnavatele, se základním vzděláním a vaší neochotou pracovat s lidmi?
A to samé podnikání. Úplně pominu podmínky pro podnikání ve zvolené činnosti a finanční stránku věci. Jak chcete přivábit klienta bez hluboké znalosti jazyka včetně odborné terminologie? Já osobně bych si vás nenajal. Například i proto, že v dotazu jsem rozeznal pravopisné nedostatky a předpokládám totéž i v písemné komunikaci při sjednávání zakázky. Tudíž bych se obával o správnost překladu.
Pokud jste měl dojem, že vám škola nevyhovuje, mohl jste ji změnit. Možná byste ztratil rok, ale nekončil byste nevzdělaný. Vaše navrhované řešení postrádá logiku.
Tak prosím buďte realista.
doplněno 20.04.17 22:28: Ivzez, máte pravdu, základní vzdělání skutečně nemá.
Nicméně předpokládám (na základě písemného projevu), že podmínky by splnil.
Ale měl jsem to napsat správně.
iz*

Tazatel zatím pouze ukončil povinnou školní docházku, základní vzdělání ještě nemá.

elles
hodnocení

0x

podle slohu, snahy atd. bych tipovala, že to ani žádný druhák-lajdák nepsal, myslím si, že spíše jeho maminka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]