Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
ráda bych se na vás obrátila s prosbou ohledně vypočítání kalkulačního listu. Ten mám jako součást závěrečné práce. Ano, vím, že si nesjpíše pomyslíte, že jsem nějaké poleno, ale prosím, opravdu potřebuji pomoc alespoň jednoho z vás. Není to tak, že bych byla líná, v předmětech mám jedničky a dvojky, jenže kalkulační list jsme snad ani neprobírali a to jsem ve škole každý den a nehraji v hodinách na mobilu...
Nemohli byste mi prosím pomoci?
Zadání viz. obrázek a něco málo k tomu:
- musím vypočítat nákupní cenu 1 porce
- MJ = měrná jednotka (g - gram)
- měla by tam být zahrnuta i 21% sazba DPH
Děkuji za případné odpovědi. Postup není nutný, jde mi o výsledky. Ale samozřejmě potěší.
Toto by bylo dobré zpracovat v programu Excel, kde by se jen vypsal vzorec a zkopíroval do ostatních buněk a hotovo.
Pokud to potřebuješ počítat ručně.. Snad jednoduchá matika: Sloupec "hmotnost porce" je daný, dále potřebuješ mít dané ceny za MJ a z toho se poslední sloupec vypočítá jednoduchým vynásobením těchto dvou hodnot, easy věc .
Začít je třeba nastavením vhodných měrných jednotek, nejspíš nebude vše v gramech, jak je tomu v tabulce teď..
Jestli chceš mít ve výsledu tabulku v počítači, klidně ti ji udělám, práce na 3 minuty..
Tady to je. Nevím, jak s tím DPH, v zadání je 21%, správně se potraviny opravdu daní 15%, proto jsem zpracoval obě varianty.
V cenách potravin se moc nevyznám, všechno jsem pogooglil. Kuřecí vývar jsem opravdu jen střelil od boku, ten prostě nacenit zodpovědně nedokážu, tak snad ta dvacka za 3/4 litru neni úplná blbost..
V předposledním sloupci je vždy součin těch dvou předchozích, jak jsem psal již v prvním komentu.
Jinak 15 g soli (DDD je 2,5 g / den) a 10 g pepře na 1 porci, to je docela vražda
Nezlobte se na mne, ale já v tom lenost a pohodlnost vidím. Chybí mi u Vás i jen zamyšlení nad zadáním. "Hoďte" si to Excelu, základní vzorce (násobení, dělení a sčítání) snad zvládnete.
Vložte sem svůj postup, někdo Vám to zkontroluje. [A doufám, že první odpovídající svůj návrh ještě přehodnotí. Pokud by udělal úkol za Vás, nic byste se nenaučila. (Kalkulace budete potřebovat stále.)]
O tvé lenosti svědčí i to, že nejsi schopen(schopna) sám si zjistit a vyplnit do tabulky alespoň ceny za MJ. Ty se dají zjistit dost pohodlně na internetu za pár minut.
To, že nevíš, že na potraviny je v ČR 5% DPH a nikoli 21% je spíš výsledek našeho školství, než tvé lenosti.
Tady jeden odkaz na cenu, který by se možná amatérovi blbě hledal. Ale najdeš tam i ceny všeho ostatního. A tabulku v excelu nepotřebuješ. Počítat snad umíš.
eraser díky. Vypadla mi tam v rozčilení jednička. Opravdu je to 15%. Mea culpa.
nejdříve si musíte zjistit nejvyšší možnou cenu za surovinu, např pórek za 28 Kč. všechny ceny vložíte do prvního volného sloupce. A teď 250 - hrubá hmotnost krát 1000 (protože to je v gramech ale potřebujeme kg)
250/1000=0,25
teď to vynásobíme tou nejvyšší cenou - 28 Kč
0,25*28=7
A toto je výsledek nákupní ceny
Pak všechny ceny seštěte
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.