Nejste přihlášen/a.
Učiliště spadají nyní pod střední školy a hodnotí se prospěch a chování podle stejných pravidel. Neprospět v závěrečné klasifikaci tudíž lze. Žák (učni jsou dnes žáky) který na konci druhého pololetí neprospěl nejvýše ze 2 povinných předmětů, nebo žák, který neprospěl na konci prvního pololetí nejvýše ze 2 povinných předmětů vyučovaných pouze v prvním pololetí, koná z těchto předmětů opravnou zkoušku nejpozději do konce příslušného školního roku v termínu stanoveném ředitelem školy. Opravné zkoušky jsou komisionální.
Učňové i žáci mohou vykonat opravné zkoušky v případě, že mají jednu nebo dvě nedostatečné. Při vyšším počtu nedostatečných už by bylo nutné opakovat ročník.
Ovšem ani s opakováním ročníku to nemusí "jít automaticky"→ o povolení opakování ročníku je nutné písemně požádat ředitele školy nebo učiliště.
Žákům (učňům), s kterými nebyly/nejsou výraznější problémy, se opakování ročníku obvykle povoluje. Ovšem záleží i na tom, jaký je o tu kterou školu zájem. Bude-li následující první ročník plně obsazen, nebude kam propadnout ... Potom by bylo nutné se poohlédnout po jiném učilišti.
U nás to bylo trochu jiné, než se píše v článku z Vaší otázky:
Předsedou zkušební komise byl ředitel školy nebo jeho zástupce. Zkoušejícím byl učitel, který předmět v daném ročníku učil a přísedícím učitel vyučující na škole stejný nebo podobný předmět. Třídní učitel u zkoušky být mohl, ale nemusel. Já jsem ke zkouškám chodívala. Pokud jsem zkoušela já, zvala jsem k opravným zkouškám třídní učitele zkoušených žáků.
Před články bych dala přednost hodnocení výsledk/... ve školském zákoně (vztahuje se na žáky i na učně).
Zdravím, tyhle otázky by jste měla řešit v dané škole a né jako nepřítel, ale jako rovnocenný partner, který chce pomoct tomu flákači. Nepředpokládám možnost, že komplikace vznikly ze strany nekompetentního učitele.
Před mnoha lety náš spolužák byl frajer a choval se po celé školní roky arogantně a procházel s odřenýma ušima (k nám přešel z gymplu, kde ho vyrazili). Výsledek byl, že ve třeťáku neprospěl v nějakém/-ých předmětu, nebyl připuštěn k závěrečné zkoušce a konec. Takže se musí protloukat po světě jen se základkou.
Ale co čověk, to jiný osud. Takže je to hlavně na něm, co a kým bude.
Držím vám palce, aby vám nepřidělával starosti.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.