Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím o návodnou radu, jak jsme přišli ve škole na výsledek "nekonečno". (viz příloha)
Podle toho 4.kroku mi to vychází na 0/1 a to je nula ... ale mělo by to být i dle "Wolframa" nekonečno.
Dle jakého pravidla to je nakonec tedy nekonečno - prosím o "nakopnutí", kde dělám chybu?
Díky za reakci
Kika
Ve třetím kroku ten poslední součinitel v čitateli nemá být 9/2^x, ale už jenom 9. Takže čitatel vyjde plus nekonečno.
Yedy, vyjde tal, protoše pvní člen v šitateli jde do nekonečna; x jte do mimus nekonečna, takže první šoen čitatele dá 1/+0
Dobré odpoledne, bylo by možné požádat Vás o detailnější rozepis uvedené odpovědi?
Naskenovat Váš postup...
- O.K. souhlasím s tím, že ten poslední člen už se nemá dělit 2^x ale má tam být jen 9 (3^2) ale nechce se mi věřit, že by ten první člen v čitateli měl být nekonečno - podle mne je to přeci nula nebo ne? Ale samozřejmě připouštím, že dělám chybu...
- viz obrázek.
Moc díky za Vaši ochotu - KIKA
Co na tom scanovat? váš postup, pokud v něm opravíte tu vhubu v čitateli a podobnou ve jmenovatel, je dobže až na ten závěr, takže stačí zkoumat exponenciálu; její graf vložím,
Jak vypadá graf obecné exponenciály f(x) = a^x? To byste měl znát, ale když ne. zeptejte se googla nebo wolframa, v přépoze vkládám graf pro a = e, ale pro a = 2 vypadá kvalinativně stejě.; shrnu:
Podmínkou je a kladné -
Pro a = 1 je f ≡ 1; k tomu netřeba komentáře,
Pro a větší než jedna (napřiklad pro a = e nebo a = 2) je funkce f rostoucí, f(0) = 1, limita v nekonečnu je nekonečno a limita v mínus nekonečnu je, pozor, nula a funkce f se k ní blíží kladními hodnotami., Důsledek? limita 1/f(x) v mínus nekoneřnu je plus nekonečno.
Pro uplnost pro a menší neř jedna , ale kmladné vypadá symetricky podle osy y.
Nezlobte se, prosím, jsem opravdu velmi vděčná, že mi někdo jakkoli poradí s látkou, které nerozumím a snažím se jí přijít na kloub ale občas potřebuji jít do úplných základů... nicméně nejspíše si opravdu stojím na "vedení" ... můžete mi, prosím, rozepsat spíše ten konec rovnice názorně ať vidím z čeho to nekonečno nakonec vzniklo - na tom druhém obrázku je již -viz vaše první odpověď- chybka opravena ... - jenže já stále nevím/nechápu, z kterého výrazu jste to nekonečno dostal - v první odpovědi sice píšete, že je to ten první člen v čitateli - nicméně podle jiného příkladu, který jsme ve škole počítali je podobný výraz roven nule (jde k nule) - viz přiložený 3.obrázek - zeleně je zde označený podobný výraz (resp. nula), ze kterého by mělo vyjít to Vámi zmiňované nekonečno ...
Budu moc ráda pokud se mi ještě ozvete - Kika
To není výraz podobný, ale úplně jiný. V příkladu, který jsme řešili, se jedné o exponenciálu, ale o mocninu. A navíc tam šlo o limitu v ménus nekoneřnu a zde se jedné o limitu v plus nekonečnu-
Ano, limita 2/x4 je nula, a to jak v mínus nekonečnu, tak v plus nekonečnu. To je tím. že výraz x4 v absolutní hodnotě roste nade všechny meze (graf vypadá skoro jako parabula); podobně by to vypadalo u funkce, například, x³ nebo x². Ale funce 2x, kterou máte v prvním příkladu, je to jinak; dívala jste se vůbec na ten obrázek, který jsem tam pžipojil? ta jde do nekonečna v plus nekonečnu, ale v ménus nekonečnu jde k nule a v tom to je.
Dík moc za Vaši trpělivost... - pustila jsem si k tomu i pár videí od p. Valáška - Mathematicator - a poznala, že výraz 1/2^x není to samé jako 1/x^2 ... No nic, jestli ten reparát z matiky zvládnu - tak to bude zázrak (NJN - matika prý údajně vždy pročistí řady VŠ studentů v 1.ročníku). Ještě jednou díky a krásný zbytek svátků. ... KIKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.