Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pravděpodobnost náhodného jevu

Od: broskev* odpovědí: 14 změna:
V krabici je 12 různých pastelek. Najednou vybereme 3 pastelky. Jaka je pravdeppodobnost, ze mezi vybranými je červená a není bílá pastelka?
Prosím o radu :) chváta to

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Myslím, že Axus se sbažil naznačit, že úloha je neuplně zadana, Ovšem nejsem si jist, zda jste to pochopil/a. Minimálně satan to zřejmě nepochopil. a tak raději bez náznaků:

K vyřešení této úlohy potřebuji vědět, kolik pastelek jaké barvy tam bylo; minimálně kolik bylo červenách a kolik bylo bílých. Dobrá, můžete namítnout že v zadání je sklovo "různé" a že tedy šervenách ani bílých nemůže být více ne jedna. S tímto výkladem lze polemizovat, ale i když ho přikmu, stále nevím, jestli tam je aspoň ta jedna.

Pokud ale budu předpokládat, že v krabičce je jedna bílá pastelka, jedna červená a doset jinýh barev, tak musím snejprve spočítat, kolika způsoby lze vybrat tři pastelky; to jsou kombinace, ne? Následně musím zjistit , kolik voleb je příznivých; to jsou ty, kdy jedna z pastelek je napevno a určitě červení a zbylé dvě vyberu z těch deseti nebýlýcj, to jsou zase kombinace, že? No a pravděpodobnost je počet příznivých případů ku počtu všech možností.

broskev*
hodnocení

Také jsem uvažovala stejně jako Vy, otázka je, zda to je dobře ;)

Špatně by to mohlo být buď v případě, že řešíme špatné zadání (opsala jste ho přesně a úplně? Oprravdu v něm o počtu barev není explicitně nic? I taková zadání se vyskytují.) nebo kdyby jednotlivé elementární jevy nebyly stejně pravděpodobné (třeba by ta červená pastelka byla kratší a její vytažení bylo méně pravděpodobné bevi tak něco), ale to je mimo oblast matematické pravděpodobnosti, i když samozřejmě ne zas tak docela). Máte nějakou indikaci, proč by to nemělo být dobře, třeba jiný výsledek v klíši nebo tak?

broskev*
hodnocení

Výsledky nemam prave

hodnocení

1x

Vazne?

Pokud jsou v krabici same cervene, tak je takova pravdepodobnost 100%.

Pokud same bile, tak 0%.

A pokud same zelene...nebo co dokonce takove same modre... to uz snad radeji ani nepocitat.

Jenže v krabici je 12 různých pastelek*bzum*

doplněno 06.06.17 06:03:

@kartaginec: Jako matematik máte pravdu. Ale z logiky zadání vyplývá , že mezi 12 různými pastelkami je jistě 1 červená a 1 bílá. Takže problém není v tom, že bych zadání nepochopil, ale v tom, že ho nehledám tam, kde není a "chybějící" údaje zadání si odvodím.

Ale jak říkáte, matematika je věda exaktní a podle toho by mělo vypadat i zadání;)

A jaký prostě zadání je kravina

Trochu jme si nerozuměli. Nešlo mi o to, že jste snad nepochopil zadání. V té své poznámce máte samozřejmě pravdu, ale mně šlo spíš o to, ýe jste nepochopil (nebo možná neakceptovaL, nechtěl akceptovat) Axusovu ironii. A zase bych to nevyčítal Vým, bral jsem to jako varování a pokládal jsem proto za vhodné vyysvětlit tu námitku explicitně tazatelce, pro případ, že by jí také nerozumněla. Ostatně z Axusova příspěvku to opravdu nemusí být jasné, třeba ho špatně chápu i já.

Dovolím si pro udlehčení přidat jeden vtip; trochu ujetý, ale vtipu není nutno rozumnět, ten se buď líbí nebo ne:

Na cestě ležely různobarevné kaménky. Některé byly řervené, některé modrú, jiné opět bílé. Dva až tři kaménky zcela chyběly.

Jiste ze jsou pastelky ruzne. Jedna dlouha, druha kratka, treti orezana, ctvrta ulomena...

...bavime-li se o matematice, melo by byt zadani jednoznacne. Kde ze zadani jednoznacne plyne, ze maji odlisne barvy?

To je pouze Vas neopodlozeny dohad ovlivneny tim, ze jde zrovna o pastelky.

eeea
06.06.17 10:03
hodnocení

0x

6, 36 %

rv*

Já typuji 20%

Pravděpodobnost náhodného jevu

Když zohledním zaokrouhlení, také mi to tak vychází. Nebo přesněji 20,5%.

broskev*
hodnocení

A jak si to počítal/a?

Připomínám, že váš dotaz je směčován na eeea a ne na rv. Ono se to dá zjistit sledováním vláken, ale na první pohled to může být matoucí. A odpověď by mne taky zajímala.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]