Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zlepšit slovní zásobu?

Od: zima odpovědí: 6 změna:
Dobrý večer, chtěla bych začít psát knížky a články mám ale nerozsáhlou slovní zásobu a to i přes to že čtu odborné knížky... Musím se přiznat, že nečtu nějak moc cca 6 knížek za rok plus časopisy ale i tak... Znám plno lidí v okolí, kteří nečtou vůbec a jsou na tom mnohem lépe... Co s tím? Je mi 17 let

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

2x

no, čtením odborných knížek si slovní zásobu rozšíříš leda tak o odborné termíny. Časopisy - no, to už snad raději tu odbornou literaturu *smich*. Chce to číst krásnou literaturu.

hodnocení

2x

To zásadní už tu padlo. Pak pomůže práce obdobná práci s cizím jazykem: v textu rozlišujte slova, která sice znáte, ale sama byste je nepoužila. Dívejte se na ně, vtiskávejte si je do paměti, zkuste jinými slovy vyjádřit, co znamenají. Vypište si je v rychlosti (aby nebylo přerušeno čtení a zážitek z něj) do "slovníčku" a pak je použijte v nové větě nebo sousloví. Zkuste se nad jazykem divit: např. v textu je sousloví bezbřehá svoboda. Podivte se nad ním. Co znamená? Jak asi vzniklo? Proč takto? Co ještě může být bezbřehého?

Nebo zkuste vzít obyčejnou větu a nahradit některé slovo synonymem. Můžete i vyhledávat ve slovníku synonym.

Málem jsem zapomněla na převyprávění příběhu. Přečtěte knihu nebo povídku a zkuste někomu převyprávět, o čem je. Aby to dávalo hlavu a patu, nevynechat nic podstatného, ale ani aby to nebylo zbytečně obšírné. Aby to mělo strukturu a aby to člověku, který příběh nezná, dalo stručný přehled o tom, o čem příběh vypráví. Umět převyprávět příběh není totiž jen tak. Málokomu se povede převyprávět ho tak akorát. Nedávno mi studentka AJ převyprávěla knížku, kterou má ráda. Komplikovaný příběh zvládla tak, že jsem opravdu věděla, co se tam událo a znala jsem základní souvislosti, ale přitom tak, že jsem se při vyprávění nenudila a nepoužila žádné zbytečné odbočky, které by mě mátly a odváděly od zápletky.

paixan*
hodnocení

2x

Já jsem si zlepšila slovní zásobu právě obrovským množstvím přečtených knih;). Jsem mnohem mladší než Vy a tudíž neznám tak mnoho slov jako dospělí, a proto si vždycky vložím tužku do knihy, abych (ji měla vždycky u sebe) si podtrhla slova, která neznám, protože vím, že jich v té knize bude minimálně 100*cteni*. Když si zjistím jejich smysl, tak si to vložím do hlavy a snažím se na to nezapomínat (samozdřejmě potom podtrhaná slova gumou vymaži). Kromě toho vyskytují se v knihách zajímavá slovesa. Tím myslím, že každý spisovatel jakékoliv národnosti používá personifikaci. :)Takže čtěte čtěte.*hej* Jestli čtete neochotně, zkuste povídky. Taky chci psát knihy a už jsem s tím začala. Ale tím, že jsem začala povídkami do soutěží. Tudíž Vám radím nejdřívě zkusit napsat něco krátkého jako třeba povídku. Jste dívka, tedy s největší pravděpodobností budete moci ráda nějakou romanci*srdce* a na to já vím radím tenhle web wattpad.com , kde si každý může zveřejnit vlastní dílo těch nejrůznějších žánrů, pročež Vy taktéž.:)

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, z našich autorů doporučuji přečíst si nějaké knížky od Čapka, Poláčka nebo Hrabala. To je úžasná čeština a hlavně rozmanitá (ohromná slovní zásoba)..A vyberte si raději něco veselého, aby Vás to více bavilo. Zdravím!

iz*
hodnocení

0x

Možná, že četli dříve. Odborná literatura v tomto ohledu nepomůže, čtěte beletrii. A mnohem víc, než 6 knih ročně! Časopisy bych vynechala, maximálně snad odborné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]