Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, jsem v posledním ročníku na gymnáziu, a rozhoduji se kam, a jestli vůbec na vysokou školu. Podal jsem si přihlášky na práva a ekonomii, a dle výsledků scio testů bych se měl dostat na obojí, samozdřejmě rozhodnutí o přijetí ještě nemám. Z hlediska budoucího uplatnění by samozdřejmě byla nejlepší medicína, na kterou se bohužel dle mého názoru nehodím, a tak jsem volil obory podle svého zájmu. Ovšem pochybuji, že v dnešní době i s tím právem neskončím u lopaty, a tak bych se chtěl zeptat na váš názor a zkušenosti vlastní, či z vašeho okolí, zda dnes nachází vystudovaní právníci uplatnění snadno, či o své místo musí tvrdě bojovat. Předem děkuji za odpovědi
Pokud hledas snadne uplatneni, zapadnes. V jakemkoliv oboru musis o sve misto bojovat, pokud to chces nekam dotahnout.
To plati jak pro pravnika, tak pro remeslnika. A i vsechny ostatni samozrejme.
A já si zas myslím opak.Ono není tak důležitý co ukončíte, ale hlavně jaký jste člověk,tj. cílevědomý, snaživý, pracovitý a jak se budete umět prosadit. škola je jedna věc a praxe druhá. Na techniku každý samozřejmě nemá, i když jsou technici žádanější. S právníkem u lopaty neskončíte, ti kteří nedokážou samostatně vést např. svou advokacii, alespon skončí někde ve státní správě jako zaměstnanci. A pokud jste dosáhl percentil na právníka,tak uplně blbý nejste, protože tam se požaduje jedno z nejvyšších čísel. Ekonomové se prosadit to mají ještě těžší, je jich fakt dost. Všechny tři děti jsem se celý život snažila a podporovala a vštěpovala do hlavy jak je vzdělání důležité, aby měly vystudovanou vysokou školu. Byl to můj největší omyl, když jsou zdechlý a neprůbojní nepomuže ani inženýr. Když vidím dnešní šikovný řemeslníky , kteří se stěží vyučili na potřetí, ale dnes mým inženýrům diktují kdy jim přijdou opravit to a to, dva staví domy, a ti čekají na vyhlášené řemeslníky až měsíce a že jim dají co si řeknou, protože jsou fakt šikovní, to jen tak na okraj.Kdybych měla dnes malé dítě, tak je radši podporuji, ne ležení v knížkách, ale v tom aby všechno uměl, aby měl touhu se naučit zručnosti a hlavně ať se nebojí lopaty, ze které máte panický strach a nemusel si na každou blbost někoho zvát.
V každém případě je dobré studovat (to taky každý nedělá i když by na to třeba měl). Každý obor má svá úskalí. A odhad, co bude v dalších třiceti letech k něčemu dobré, je těžké odhadnout. Tak u lopaty právníci končili tak naposled za normalizace (ale nikdo neví, jestli se to nevrátí, to Vám nikdo nezaručí). Nejméně byli tenkrát perzekuovaní lékaři (protože i komunisti byli občas nemocní a ekonomy taky potřebovali). Tak máte námět na přemýšlení, jak se rozhodnout.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.