Nejste přihlášen/a.
Dobrý den hlásím se na Masarykovu Universitu a součástí přijímacích zkoušek je matematická sekce ze kterou potřebuji poradit.
Loupežníci okradli pocestného. A si vzal třetinu lupu, B si vzal dvacet procent
ze zbytku, C si vzal čtvrtinu z toho, co zbylo po B, na D zůstalo posledních
šedesát korun. Kolik korun uloupili?
a) 120 b) 1 200 c) 600 d) 300 e) 150
a
Součet tří čísel je 60. Prostřední z nich je aritmetickým průměrem největšího a
nejmenšího. Rozdíl největšího a nejmenšího je polovinou prostředního. Určete
součin všech tří čísel.
a) 26 250 b) 4 750 c) 7 500 d) 6 000 e) 8 000
Děkuji moc za odpověď.
První příklad mi vyšel na 150 korun. Ani se neptejte jak jsem k tomu došel (ani se neptejte, ale s matematikou to nemá nic společného, spíše s normálním selským rozumem). Takže nejprve si všechno převedu na procenta - krácení a další úpravy zlomků mě nebaví. Sice věřím, že 33,33 procent není pro matematika tak přesný údaj jako 1/3, ale mě pro mé potřeby stačí. Takže první A si vzal 33,33 % druhý B si vzal 66,67% děleno pěti (20%) což je 13,33%. Sečteme 33,33% + 13,33%=46,66%. Céčko si vzal čtvrtinu ze zbytku, což je 13,33%. Tudíž zbylo 40% a když 40%dělá 60 korun, tak 100% je 150 korun. Jestli je to dobře, nevím, ale tak jsem k tomu došel. Když dneska máme tři sazby DPH, různé procentuální sazby zdravotního a sociálního pojištění a dalších daní, tak se v tom naučíte chodit. Pokud to mám špatně, tak mě omlouvá pozdní doba a mírné ovlivnění dobrým vínkem.
Druhý příklad moc nedávám. Prostřední 20 je aritmetickým průměrem největšího 26,66 a nejmenšího 13,33 to by šlo (13,33+26,66+20=s tečkou - přibližně= 60. Ale jak pak rozdíl největšího a nejmenšího 26,66-13,33=13,33 je polovinou prostředního. To teda nedávám, doufám, že to někdo víte. Součin, což je odborný výraz pro násobení je mi jasný.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.