Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet z chemické rovnice

Od: keira* odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,

mám vypočítat, jaké množství železa a 90% kyseliny sírové je potřeba nna přípravu 139 g heptahydrátu síranu měďnatého.

Nejsem si jistá ani postupem, ani rovnicí.

Mohli byste mi prosím alespoň skontrolovat, jestli mám dobře rovnici (reaktanty i produkty)?

Fe + H2SO4 ⇒ FeSO4·7 H2O + H2

doplněno 10.04.17 16:07:

Oprava: Jde o nechtěný překlep. Nemá tam být síran měďnatý, ale síran železnatý, přesně jak mě upozornila Jabraka

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Především je možno ze železa a kyseliny sírové připravit síran železnatý,ne "měďnatý".Ale to bude nechtěný překlep.

V rovnici chybí na levé straně + 7 H2O.Při rozpouštění bude v roztoku v akci jen H2SO4 a Fe.teprve při krystalizaci produktu se uplatní i voda.Takže je nutno nejprve spočítat sloučeniny,vstupující do reakcí v jejich atomových hmotnostech.Zjistíme,kolik FeSO4 je v 139 g heptahydrátu,tedy odečteme tu vodu.Pak spočítáme samotný FeSO4 a H2SO4 v rovnici>Vypočteme reaktanty.

JABRAKA

hodnocení

0x

Z vyčíslené rovnice, ve které chybí vlevo 7 vod, je zřejmé, že n(Fe) = n(H2SO4) = n(FeSO4.7H2O), slovy látková množství železa a H2SO4 jsou rovná látkovému množství heptahydrátu síranu železnatého.
M(Fe) = 55,845g/mol; M(FeSO4.7H2O) = 278,015g/mol; M(H2SO4) = 98,078g/mol
n(FeSO4.7H2O) = m/M = 139/278,015 = 0,5mol
m(Fe) = n*M = 0,5*55,845 = 27,92g Fe; m(90%H2SO4) = n*M/w = 0,5*98,078/0,9 = 54,49g.

Stačí? Nebo něčemu nerozumíš?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]