Nejste přihlášen/a.
No tak si nakresli ten obrázek čtverce a potom jeho stranu zvětši o 2cm a uvidíš (třeba si i vyšrafuješ), o kolik se obsah zvětšil. Uvidíš, že se zvětšil o dva stejné obdelníky a jeden čtvereček (ten má stranu 2 cm). A ty víš, že obsah těch obdelníků + čtverečku je 1 dm2 (to si převedeš na cm2). A spočítáš stranu.
Po mnoha letech ze školy jsem to zkusil a asi to dopadlo dobře:
y=x^2 obsah čtverce
y+100=(x+2)^2 tohle je ten větší čtverec; 1dm=100cm^2
-------------------------
y+100=x^2+4x+4
dosadil jsem 1.rovnici za y
x^2+100=x^2+4x+4
100-4=x^2-x^2+4x
96=4x
x=96/4
x=24 tady máš stranu původního čtverce
zk. y=24^2= 576cm^2 = 5,76 dm^2
strana +2cm: y=26^2=676 cm^2 = 6,76 dm^2
a ejhle, rozdíl je 1 dm^2
jujííí
nakreslit dva čtverce přes sebe už zvládneš,ne?
Jen těm rádcům nade mnou, co raděj, podle jakých pravidel to řešit (někomu, komu asi matika není nejbližší), je stejný, jako třeba na dotaz překladu do jiného jazyka mu odpovědět, přece použiješ slovník a gramatiku daného jazyka, né?!
Vykuk. Ti rádci nad Tebou se snaží o to, aby tazatel zapojil svoji šedou kůru mozkovou. A víš proč to je dobré? No přeci proto, aby z něj nevyrostl nějaký blb, který si v životě nebude umět přepočítat anu výplatu Škoda, že se tu pokaždé najde někdo, kdo si musí honit triko a dát sem celý postup i s výsledkem. Hmmm. Nebo jsi tak šťastný, že jsi to dokázal spočítat a musel ses pochlubit?
pravda je, že jsem měl radost to dát do kupy.
a taky si myslím, že každý nemusí být nadaný na dané téma a je několik možností, jak s mým příspěvkem naloží. Může to opsat a tím to hasne, ale také si může projít každou část a snažit se pochopit, proč to tak je. Vy víte, co s tím zamýšlí dělat?
mohli jste mu také dát radu - že je to matematický problém a ať nehledá v chemii nebo biologii
PS: rád bych, kdyby autor dotazu okomentoval některé rady, které mu pomohly
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.