Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych vás poprosit o radu. Jaký mám využít vzoreček pro tento příklad?
ta=6cm
tb=9 cm
c = 8 cm
Vůbec si s tím nevím rady, Podle kosinové, sínové ani pythagorovy věty to nejde...
Moc děkuji za pomoc.
Vypočti úhel při vrcholu A v Δ ABT, pak úhel při vrcholu A v Δ ATSb. Jejich součtem získáš úhel α v Δ ABC.
Moc děkuji, jen se ještě asi hloupě zeptám: Jak jste přišel na to, že těžnici ta můžu rozdělit zrovna na 4 cm a 2 cm?
Samozžejmě máte pravdu, ale raději bych to formuloval jinak. Dahle formulace trochu budí dokjem, že to těm trojůhelníkům nědo načídil; to je samozřejmě nesmysl, který by snad neměl nihoho zmást, ale stejně bych raději napsal "je známo", "lze dokázat", "platí věta" nebo tak nějak,¨.
Je to možné. Ovšem tazateli je to stejně asi jedno. V poslední době od tazatelů v sekci matematika nejsou žádné závěrečné reakce.
V jakém smyslu zkontfrontoval? Lze samozrejmě nějak zvažovat postup řešení toho druhého problému nabo vůbec se jím zabývat, ale o co jde ve vztahu těch dvou problémů?
Třeba elegantnější řešení. Ovšem spíš je zarážející, že pisatel se chce (nebo je nucen) se zúčastnit MO a nevyvíjí žádnou snahu
Ta dva problémy mají pouze společně, že žádná reakce od tazatelů
no tak na tu otázku, proč tazatelé mlčí, odpovědět nedovedu, ale k řešení bych jen poznamenal, že druhý ciferný součet 10 není roven 1, takže například čísla 919 928 937 946 955 964 973 982 991 jsou právě ta, která zadání nevyhovují (až třetí součet je jedna). Jinak uvaha o tom, že ciferný součet je 10 až 27, je dobrý výchozí bod. Já bych ještě vzal v úvahyu to, že vyhovující čáslo a, zmenšené o jednu musí být násobek devíti.(ale nestačí to, pokud nebereme v uvahu i třetí ciferný součet.)/říležitostně se k tomu vrátím.
Jistě mi je jasné že ten druhý ciferný součet byl 10. Dál jsem úvahu nerozvíjel. Zadání jsem pochopil, že se mají nalézt čísla v daném rozsahu, jejichž opakovaný ciferný součet je v konečném součtu roven jedna.
Takže ted uz staci spocitat, kolik je takovyvh cisel, jejichzopakovany ciferny soucet je jedna a odecist odtud pocet tehc, kde je to za treti
Ta prvi cast je trivialni, jsou to ta cislav danem rozmezi, jejichz predchudce je mezi 900 a 999 vcetne je nasobek deviti. ZAujalo mne to trochu, a vratim se k tomu v puvodni otazce a le ne uz dneska.
Tak tuhle závislost jsem neviděl. Ovšem jak k ní logicky ze zadání dojít. Nakonec by řešení byl vzorec pro čísla vyhovující
900 + 9k +1 či 901 + 9k pro k nula až 11
V podstatě; je to vlastně problém aritmetiky zbytkových tříd modulo devět. Akorát že vzhledem k té podmínce, že už ciferný součet ciferného součtu je roven 1 (a ne 10), úloze vyhovují pouze čísla 901, 610 a 1000, v podstatě jsou to ta čísla z vašeho předpisu, která obsahují nulu. To proto, že zatímco 1+9 = 2+8 = ... =10. tak jednička a nula sice také může představovat zápis desítky, ale v ciferném součtu se ta nula neuplatní. Podrobněji jsem to před chvílí rpzepsal u zadání této úlohy.
Je ovšem pravda, že jsme se přes oslí můstek nezájmu tazatelů) dostali od težiště trojúhelníka poměrně daleko.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.