Nejste přihlášen/a.
prosím proč se píše např. gymnastika, gymnázium... nedokážu to nikam zařadit-tvrdé souhlásky,vyjm.slova to nejsou apod. je to nějaká vyjímka? mám už dlouho po škole, děkuji
Ne na všechno jsou pravidla. Existuje celá řada vyjímek a G je vůbec zajímavé, v češtině se údajně vyskytuje pouze ve slovech cizího původu.
Jinak slova gymnázium a gymnastika pocházejí z řečtiny, jedná se tedy o přejatá slova u kterých je provopis vždycky trochu záhadou. Pro jistotu jsem konzutloval s Wikipedií, kde mne zaujal třeba polský pravopis slova gymnázium i podoba řeckého originálu.
@hahanaj: Problém je, že my jsme se ve škole učili tvrdé souhlásky H, CH, K, R, D, T, N.
O G se jaksi taktně mlčelo.
G nepatří mezi tvrdé hlásky a psaní i/y po G se řídí původním pravopisem v jazyce, z něhož k nám tato slova přešla. [Příklady: Epos o Gilgamešovi; gymnázium]
Totéž pravidlo se použije v případě hlásek Q, W, X → všechny 4 hlásky se vyskytují pouze ve slovech cizího původu.
Pozor na měkké i po D ve slovech cizího původu (tvrdá výslovnost → např. dilema) a/nebo na y po C ve slovech cizího původu (např. cynik)
stačí zapátrat v paměti-ale tady to máš černé na bílém
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.