Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč se píše y po G? jaké to má pravidlo?

Od: veru* odpovědí: 12 změna:

prosím proč se píše např. gymnastika, gymnázium... nedokážu to nikam zařadit-tvrdé souhlásky,vyjm.slova to nejsou apod. je to nějaká vyjímka? mám už dlouho po škole, děkuji :)

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Ne na všechno jsou pravidla. Existuje celá řada vyjímek a G je vůbec zajímavé, v češtině se údajně vyskytuje pouze ve slovech cizího původu.

Jinak slova gymnázium a gymnastika pocházejí z řečtiny, jedná se tedy o přejatá slova u kterých je provopis vždycky trochu záhadou. Pro jistotu jsem konzutloval s Wikipedií, kde mne zaujal třeba polský pravopis slova gymnázium i podoba řeckého originálu.

doplněno 17.03.17 11:18:

@hahanaj: Problém je, že my jsme se ve škole učili tvrdé souhlásky H, CH, K, R, D, T, N.

O G se jaksi taktně mlčelo.

Web Mluvte česky naní autorizovaný web ÚJČ a za jeho výroky nelze dát ruku do ohně. Speciálně v tomto bodě mu prostě nevěčím.

hodnocení

2x
Tvrdé souhlásky : h,ch,k,r,d,t,n.
Měkké souhlásky: ž,š,č,ř,c,j,ď,ť,ň.
doplněno 17.03.17 11:21: A sakra,"G" tam není :-D
Chtěla jsem odpověď doplnit,kolega Ampér mě předběhl *palec*

SAmozřejmě. že tam není, Bod dávám právě za toto doplnění.

Kartaginče,děkuji.
Od Vás je to opravdu pocta :)

iz*
hodnocení

2x

G nepatří mezi tvrdé hlásky a psaní i/y po G se řídí původním pravopisem v jazyce, z něhož k nám tato slova přešla. [Příklady: Epos o Gilgamešovi; gymnázium]

Totéž pravidlo se použije v případě hlásek Q, W, X → všechny 4 hlásky se vyskytují pouze ve slovech cizího původu.

Pozor na měkké i po D ve slovech cizího původu (tvrdá výslovnost → např. dilema) a/nebo na y po C ve slovech cizího původu (např. cynik)

figurek*
hodnocení

1x

protože jsou to přejatá slova a v řeckém originále stojí za g ypsilon.

Úplně stejný případ jen v opačném gardu máte ve dnes už českém slově risk. Po r se v něm už navždycky bude psát i.

hahanaj*
hodnocení

0x

stačí zapátrat v paměti-ale tady to máš černé na bílém

mluvtecesky.net/...

výtka
Upozornění od sys kapkanadeje 18. 03. 2017 11:20:27
! Pravidlo Z1: je zakázáno psát nesmyslné odpovědi a otázky nebo úmyslně poskytovat špatnou radu.

Dost nesmysl, že?

pravidla.cz/...

Souhlasím, naprostá pitomost. Porušení ppravidla Z taky. Z toho odkazu výše si dovolím explicitně vytáhnout slova gigant, angína, biologoe. paleontologie, přidám logika.

doplněno 18.03.17 00:05:

Poruěšuje Z1 a možná i Z4

veru*
17.03.17 11:16
hodnocení

děkuji :)

isteron2
hodnocení

0x

To sú slová cudzie, prevzaté z latinčiny a gréčtiny.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]