Nejste přihlášen/a.
Ahoj tady je Filip.Prosím jak mám pochopit spřežky?Pomůžete a zkontrolujete mi dom.úkol?
1.Svoje tajemství(do konce) utajila i kamarádce.Já bych napsal(dokonce),ale nevím jak odůvodnit.
2.Snad se(na konec)neurazíš.Já napsal(nakonec).
3.Zvonek zazvonil(po druhé)toho dne.Já napsal taky(po druhé)
4.(Na shledanou) zase zítra.Já napsal(Nashledanou)
5.(V tom) se kamarád lekl.Já napsal(vtom).
6.(V tom)se ti namohu vyrovnat.Já napsal(vtom).
Ale stejně nevím jak správně určovat.Pomůžete?Děkuju Filda
1. správně. S mezerou třeba ve větě: Vydržel v kině až do konce filmu.
2. správně. S mezerou třeba: Nepočkal až na konec představení.
3. správně jsou obě možnosti. Ale jiný význam to má třeba: Po druhé třídě následuje třetí třída.
4. špatně. Na shledanou, na shledání
5. správně.
6. špatně V tomto se nemohu vyrovnat. V práci se nemohu vyrovnat.
Děkuju.Tak u toho(v tom,vtom) jsem to asi už pochopi.Když napíšu třeba-čeština mi nejde v tom jsi lepší.Mám to dobře?
Nebo.Díval jsem se na televizi a vtom jsem si kýchnul.Rozumím tomu tedkon dobře?Děkuju Filda
A u toho Na shledanou a nashledanou je to tak,že když se s někým loučím tak napíšu nashledanou a když to myslím tak že se těším až ho zase uvidím,tak napíšu na shledanou?
Na shledanou je správně. Nashledanou je pravopisně špatně. To je potřeba si pamatovat. Jinak je u spřežek vždycky vhodné si udědomit i druhou variantu. Nahoru - třeba na skříň. Na horu Říp. Dohromady smíchat (cukr, mouka, mléko a je z toho těsto). Něco spadlo do hromady lupení. Zpaměti recitovat. Z paměti se ztratila vzpomínka.
Ještě je tu jedna docela dobrá pomůcka. Pokud se to má psát zvlášť, jde mezi slova vložit další. Např. : Skočil do (velké) hromady písku. Těším se na (brzkou) shledanou. V (tady) tom se ti nemohu rovnat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.