Nejste přihlášen/a.
potřeboval bych vysvětlit jak vypočítat tyto příklady :
Nosník délky 5m je zatížen břemenem 3000 Kg ve vzdálenosti 2 metry od bodu A
vypočtěte namáhání bodu A a B .
Určete těžiště tyče o poloměru 10cm z poloviny železné a poloviny dřevěné
hustota: dřevo 700 kg/m
železo 7800 kg/m
Zameškal jsem tuhle látku ve škole a celkově to nikdo neumí kdo by mi s tím poradil tak se obracím na vás.
Z příkladů tohoto druhu budeme psát písemku tak prosím o vysvětlení.
Co kdybys alespoň přemýšlel při psaní zadání. Dá se sice předpokládat, že nosník je podepřen v bodech A a B (není to jisté), ale může se i jednat o vetknutý nosník.
No a druhý příklad, délka tyče není stanovena čili obecně "L" , takže těžiště dřevěné části je ve vzdálenosti 1/4 L od jednoho kraje a železné části ve vzdálenosti 1/4 L od druhého konce.
Spočítat hmotnost dřevěné části a železné části by neměl být problém. Příslušná síla působí v těžišti jednotlivé části a pak spočítat místo kde jsou momenty obouch sil v rovnováze, by taky neměl být problém.
omlouvám se spolužák mi poslal neúplné zadání délka je 5 metrů a poloměr není 10cm ale průměr je 10cm
jinak děkuji za odpovědi výpočet toho nosníku už jsem pochopil tak kdyby ještě někdo to těžiště nějak objasnil
Těžiště je bod kde jsou všechny momenty sil způsobené hmotností předmětu v rovnováze. Třeba pravítko podepřeme uprostřed tužkou a pravítko je v rovnováze, neboť se nepřeklopí na žádnou stranu.
doplněno 18.03.10 20:20:A jen tak mimochodem. Je velký rozdíl mezi PORADIT a VYPOČÍTAT. Pokud se orientuješ na PORADIT tak tomu porozumíš. Pokud na VYPOČÍTAT, tak budeš bez šance (nejspíš).
ano definici znám ale nespočítám to... mám tušení že bude potřeba výpočet objemu což je v tomto případě válec a vzorec je V= pí * r * r * v
nevim jak se píše nadruhou a "pí "
No jasně že spočítám objem (obě strany stejné), pak spočítám jednotlivou hmotnost. Ta působí v těžišti jednotlivé půlky. Tyto síly jsou od sebe 2,5 metru a spočtu jedno rameno momentu.
F1* X = F2 * (5 -X)
doplněno 18.03.10 20:26:Sorry chyba takhle je to správně
F1* X = F2 * (2,5 -X)
doplněno 18.03.10 20:30:Pravda je, že obě strany jsou objemově stejné, takže se objemem vůbec nemusíš zabývat, neboť síla vyvolaná hmotností bude přímo úměrná pouze měrné hustotě, takže do vzorce stačí dát pouze měrnou hustotu a je to.
Toto nějak bohužel nevychází! POZOR! 700x +7800x = 7800*2.5 ; 8500x = 19500 ; x = 2.29M což je skoro půlka celkové délky a přitom hmotnosti jsou 10X jiné.
Ale ano je to správně. Jsou počítány momenty obouch sil z celkového těžiště takže ten výsledek je vzdálenost od celkového těžiště k těžišti dřevěné části. Druhé rameno je 0,21 metrů, celkem tedy 1,25 metrů
doplněno 18.03.10 21:15:Sorry celkem tedy 2,5 metrů což je vzdálenost obouch těžišť
Tu tyč bych zkusil Pokusem.Délka dřeva dejme např. 1m. Poloměr je 0.1M.Plocha průřezu je pi* poloměr nadruhou.Tj. 3.14*0.1*0.1 = 0.31416M2 váha tedy bude totokráte 700KG/M3 (pozor nelze 700KG/M) = 21.991KG. Ocel bude 0.31416*7800=245.044KG. V obou přípradech je průřez tyče stejný, nemusíme se jím tedy zabývat.
Napišme momentovou větu na základě pouze známých hustot. 700*(0.75)*dl. + 7800*(0.25)*dl. = ((700+7800)* (dl / 2)) * Xt
Xt (tj.zprava tyče) mi vychází = (700*0.75 + 7800*0.25) / ((700+7800) /2). Xt výsledek nemá jednotku. Musí se tedy násobit délkou a výjde Vzdálenost těžiště od Prava. Musí být podstatně menší než zleva. Chce to ověřit výsledkem na příkladu, jesli jsem někde nekrátil blbě. (počítáno je tak, že ocel je vpravo) bez obrázku se to blbě vysvětluje. Ale princip momentů musí platit. Moment dřeva + moment oceli = moment sumy dřeva a oceli.
doplněno 18.03.10 20:33:BACHA NA TO (dl / 2) TAM JE ASI JEŠTĚ CHYBA, Nějak mě to tam nesedí . . . . už musím, čus.
Naprofilu nezálěží pokud je u obou mat. stejný.
Tedy Dřevo 700*(1.25+2.5) + Ocel 7800*1.25 = (700+7800) * nezname rameno
(1.25+2.5) a 1.25 jsou ramena jednotlivých sil ke konci vpravo!
ja se v tom ted uplne ztratil nevim jestli pocitas stema udajema co sem doplnil Tj. průměr válce 10cm a výška 5metrů nebo stim neúplnym
Nejsi sám kdo výpočtu nerozumí. Jinak to těžiště je 1,044 metrů od středu směrem k té železné části.
průměr Válce nehraje roli, jestliže je stejný průměr válce dřeva a válce oceli.proto je zbytečný se s tím otravovat. V prípadě profilů (průřezů) válců různých, je potřeba zohlednit hmotnosti jednotlivých částí a poté tedy nezbytně počítat s Hmotností. zde však stačí vyjít z délky 5m a objemovky 700KG/M3 resp. 7800KG/M3. Ten výpočet poslední se mi jeví jako OK.tj. těch 1.456M což je poblíž pomyslného těžiště ocelové části,které je 1.25M od okraje. zprava. Dobrou. Howgh. Mám u tebe 137Kč
U toho druhého příkladu vidím ještě jeden problém v zadání. V jakém smyslu polovina tyče je dřevěná? První, co mne napadne že , zhruba řečeno, dřevěná tyč o ploviční délce je "nastavena" železnou tyčí, ale ono by to mohlo být i tak, že železná tyč s půlkruhovým orůřezem je "zakryta" dřevěnou tyčí s půlkruhovým průřezem; něco jako zábradlí se železným zpevněním a dřevěným krytem pro lepčí dotyk. Pak se sice zdá, že není co řešit a těžiště bude uproztřed tyče. To je sice pravda, ale nebude uprostřed prúřezu. Takže upřesnit zadání. (Nemluvím ani o možnosti, že jde o dřevěnou tyč s železným jádrem; tam by byla otázka, co se myslí tím "z poloviny").
Sice v zadání není ani slovo o délce 5 metrů, ale jasně jsem Ti popsal řešení, jen obecné "L" se nahradí délkou 5 metrů.
pořád nejsem schopen to spočítat vy to berete tak že znám momentovou větu ale já na to chyběl a prostě si to sám nespočítám když mi to nerozepíšete
Momentovou větu snad máš nahoře. Máme dvě síly. Jedna je hmotnost dřeva a druhá hmotnost železa. Každá z nich působí uprostřed příslušné části.
Skutečnou hmotností se v tomto případě nemusíme zabývat. Stačí měrná hmotnost.
Celkové těžiště je někde mezi nimi a od celkového těžiště k těžišti jednotlivých částí jsou ramena R1 a R2 a pak platí že F1*R1 = F2*R2.
Jenže my víme, že R1 + R2 = 2,5 a stačí spočítat jen jedno z ramen. Mira spočítal to delší to je to od celkového těžiště k těžišti dřevěné části. Já počítal druhou stranu. Součet však musí být 2,5. To je vše.
R1 a R počítám, za F1, resp. F2 dosadím váhu dřevěné, respektive železné půlky tyče, což je m1*g, resp. m2*g , kde m1, m2 jsou hmotnosti obou půlek tyče a g je gravitační konstanta.
Ale, jak řečeno výše, m1 je úměrné hustotě dřeva (konstantou úměrnosti je objem "půltyče"), m2 je úměrné hustotě železa (s touž konstantou úměrnosti), takže g a objem půltyče se vykrátí a za F1, F2 stačí dosadit příslušné hustoty.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.