Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak připravit 10 ml 5% roztoku?

Od: dot odpovědí: 2 změna:

Zadaní: Jaké množství dichromanu draselného potřebujeme na přípravu 10 ml 5% roztoku.

Můžu vycházet z toho že v roztoku je 0,5 ml dichromanu (5% z 10 ml) a pak to počítat přes hustotu, i když není zadaná?

Výsledek mi nevychází a nevím zda mám chybu ve výpočtech nebo počítám špatným způsobem.

Předem děkuji, za odpověď.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Jabraka

doplněno 02.03.17 21:30:

Na 5%ní roztok potřebujeme:

5 mg dvojchromanu a 95 mg vody. to je 100 mgNa 10 mg potřebujeme 1/10.

hodnocení

0x

Ano p. Jabraka. Ono to není tak jednoduché jak uvedl předchozí příspěvek.

Pro výpočet je např. možno použít tzv. Křížové pravidlo viz. - web.quick.cz/... .

V tomto případě je potřeba znát koncentraci obou mísených látek ( vody a dichromanu draselného ) a požadované množství výsledného koncentrátu o požadované hustotě .

Mně v tomto případě vyšlo smísit : 9,5 gr vody a 0,5 gr dichromanu draselného, za předpokladu, že dichroman má 100%ní koncentraci a druhá látka - voda 0%ní koncentraci. V případě jiné koncentrace mísených látek a požadavek na získání jiného množství roztoku by to bylo jinak.

zdravím -miro

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]