Nejste přihlášen/a.
Zadaní: Jaké množství dichromanu draselného potřebujeme na přípravu 10 ml 5% roztoku.
Můžu vycházet z toho že v roztoku je 0,5 ml dichromanu (5% z 10 ml) a pak to počítat přes hustotu, i když není zadaná?
Výsledek mi nevychází a nevím zda mám chybu ve výpočtech nebo počítám špatným způsobem.
Předem děkuji, za odpověď.
Ano p. Jabraka. Ono to není tak jednoduché jak uvedl předchozí příspěvek.
Pro výpočet je např. možno použít tzv. Křížové pravidlo viz. - web.quick.cz/... .
V tomto případě je potřeba znát koncentraci obou mísených látek ( vody a dichromanu draselného ) a požadované množství výsledného koncentrátu o požadované hustotě .
Mně v tomto případě vyšlo smísit : 9,5 gr vody a 0,5 gr dichromanu draselného, za předpokladu, že dichroman má 100%ní koncentraci a druhá látka - voda 0%ní koncentraci. V případě jiné koncentrace mísených látek a požadavek na získání jiného množství roztoku by to bylo jinak.
zdravím -miro
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.