Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

5. tř ZŠ - znáte správnou odpověď?

Od: jvn® odpovědí: 12 změna:

Příklad z matematiky 5. třída ZŠ. Znáte odpověď?

Máš tři plné krabice kuliček. Jsou označeny nálepkami: bílé, červené, bílé a červené. Nálepky označují barvy kuliček, které jsou v krabicích. Jednoho dne, ti někdo přemístí nálepky tak, že žádná není na správné krabici. Kolik kuliček musíš z krabic bez nahlížení vyjmout, abys mohl správně uspořádat popisky?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Víme, že v původní černobílé je jedna barva. Zbývající dvě možnosti pak lze zjistit tak, že žádná barva nezůstala na svém místě. Je to jasné?

alten*

strejc -podle mne řečeno jasně a dokonce i stručně.

hodnocení

0x

Nevím jestli jsem správně pochopil zadání, ale pro přesné označení krabic by mělo stačit, vytáhnout ze tří krabic po jedný kuličce. Při troše štěstí by stačily i dvě kuličky.

jvn®
hodnocení

To mě nejdřív napadlo taky. Jenže to platí v případě že kuličky jsou buď červené nebo bílé nebo červenobílé. A co když v tý třetí krabici jsou jak červené tak bílé namixované? Podle zadání (červené a bílé) to tak jednoznačný není.

A teď co s tím...

hodnocení

0x

Tak prr, mám tři krabice a čtyři nálepky? Kde je ta čtvrtá?

Vždyť ji už nepotřebuju. Když vytáhnu postupně jednu bílou a dvě červený, jaká asi bude ve čtvrtý krabici?

doplněno 01.03.17 16:53:

Pozor, teď čtu, že jsou tři krabice. Já podle počtu barev jsem myslel, že jsou čtyři.

Teď už nemám čas se tím zaobírat, musím prchat.

jvn®
hodnocení

Zadání je tak jak jsem opsal z učebnice matematiky. Tři krabice a tři samolepky ! 1. bílé, 2. červené, 3. bílé a červené

Tohle je dost stará logická hádanka, ta kulička stačí 1.

figurek*
hodnocení

0x

tak si zateoretizujeme. V první jsou samé bílé, ve druhé samé červené, ve třetí je mix půl na půl. Problém je, že když někdo nálepky přemístí, pak nevíme ve které krabici je ten mix. Pak nestačí vytáhnout jednu kuličku. Teoreticky musíme vytahat polovinu kuliček ze všech krabic a pak z každé krabice ještě jednu kuličku navíc. Právě ty tři poslední kuličky jsou rozhodující pro rozmístění nálepek.

Skutečně stačí jedna.
Tady je důležité číst pozorně text - ŽÁDNÁ nálepka není na správném místě.

Tak tohle myslíte vážně, nebo si z nás děláte legraci?

Jak níže podtrhuje maahra, vykašlal jste se na podstatný fakt, že ŘÁDNÁ nálepka není dobře. Ale budiž, i bez tohoto faktu je vaše uvažování naprosto ujeté. Jednak není nikde psáno, že v tom mixu jsou kuličky půl na půl, a dvak požadavek na vytahování poloviny kuliček odevšad je esmyslný dokonce i za tohoto předpokladu. Stačilo by pro začátek vytáhnout z každé krabičky jednu. Mezi nimi budou právě dvě stejné barvy, například červené, a ta zbylé bude napčíklad bílá. Snadné úvaha říká, že ta krabička, ze které jsme vytáhli bílou, bude obsahovat samé bílé. Pro jistotu to rozvedu: červená kulička může reprezentovat buď červenou krabičku nebo dvoubarevnou, a tak na bílou zbyla bílá krabička.

No a te%d bych už opravdu mustel tahat hodně kulišek, ale proč proboha polovinu z každé krabičky? Jednak staří zkoumat ty dvě dosud neurčené krabičky, a pak tahat z nih po polovině je těžko realizovatelné, dokud nevíte. kolik jich tam je. Takže byste musel nejprve vyprázdnit jednou krabičku, ale bak uý by jen úplný čílenec poůovoinu vracel a postup opakoval s tou zbylou krabičkou.

bublanina*
hodnocení

0x

Budu psát, jak uvažuju: Jestliže nesedí žádná z popisek na krabicích, měl bys začít krabicí označenou "červené a bílé", vytáhneš jednu kuličku, tím bys zjistil, jakou barvu kuliček skrývá tato krabice, budou to buď červené, nebo bílé. Podle toho ji správně označíš. Řekněme bílá. Pak ti zbudou štítky "bílé" a "červené a bílé" Krabice, ze které jsi sebral štítek "červené a bílé" musí být zákonitě "červené", protože by pak štítek na krabici označoval správnou krabici, takže pak jen přehodíš štítky bez tahání. Z toho mi vychází tedy jen jedna kulička. :)

doplněno 01.03.17 17:25:

Á, tak figurek byl rychlejší. Gratuluju. :)

doplněno 01.03.17 17:27:

Ááá, tak se omlouvám, gratulace patří mahraa :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]