Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proudeni plynu a kapalin

Od: mm* odpovědí: 3 změna:
Dobrý den, chtel bych se zeptat jak se da urcit maximalni rychlost prutoku plynu a kapalin? Rekneme ze mame dve nadoby (o stejnem objemu napr. 1dm3 naplneny vzduchem), kde v jedne je tlak napr. 100atm a v druhe pouze 1atm. Obe jsou oddeleny od okolniho atm. tlaku. Tyto nadoby propojime trubickou o prurezu 2cm2 a delce napr 20cm. Jak potom urcim maximalni rychlost proudeni tohoto vzduchu respektive maximalni velikost prutoku? A cim je tato rychlost "konstrukcne" omezena? Predem dekuji za Vasi odpoved M.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

al bunda*
hodnocení

0x
Měl(a) bys to moc jednoduché. Studuj! Začni tady a tady.
al bunda*
A doufej, že někdo z poradců na tebe bude hodnější, než já.
Hodně zdaru.
mm*
hodnocení

No moc diky jenze v uvedenem priklade neni nikde promenny prurez takze rovnice kontinuity je mi k nicemu, muzu z ni vypocitat prutok ale ne maximalni. Tim padem nemohu pouzit ani beurnoulliho rovnici nebot nemam dve rychlosti ale pouze jednu, ktera bude promenna a me zajima jeji maximum. ZZE samozrejme plati ale z ni maximalni prutok taky neurcim. A navic musime uvazovat ze tlak v teto rovnici je na jednotku objemu a ten nemam nebot ihned po propojeni mi prudce klesne a rychlost se snizi.. Takze? no moc jste mi nepomohli ale diky..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]