Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jaký názor máte na známkování v první třídě. Dcera chodí do vesnické malotřídky ( 11 žáků ve třídě ) a paní učitelka dává z diktátu v 1. pololetí i 4 a 5. Jeden chlapec měl dokonce 3 na pololetním vysvědčení. Mně to připadá v 1.tř. jako neadekvátní a mám pocit, že to děti spíš poškozuje. Dialog s p. učitelkou je nemožný.
Děkuji.
A jak jinak byste chtěla hodnotit než tím, co se osvědčilo - známkováním? A nevím, proč by mělo děti "poškozovat" když za dobrý výkon dostanou dobré hodnocení a naopak. Podle mě by je spíš poškozovalo, kdyby se hodnotilo nespravedlivě nebo nehodnotilo vůbec.
Víte-li, já jsem měla na čj učitela, který dával takové pro hooodně lidí těžké testy, i když zrovna nám-béčku- připadaly úplně obyčejné, nejspíš protože jsme si na ně zvykli a dostávali jsme o vždycky kvůli těm těžkým testům o stupeň horší známku. A áčko mělo učitelku, která opravdu špatně učila a dávala všem svým třídám přehnaně lehké testy a oni za to měli jedničky, myslím že by s ní klidně mohl soupeřit náš učitel a vyhrál by to. A tak se vlastně stalo, že jsme měli s "áčkem" společný test na čj-pololetní test-, který napsal náš učitel. Pro nás-béčko-to byl ten obyčejný test(i když trošku delší než ostatní), ale pro áčko to bylo k neuvěření težký, jelikož ho sestavil náš učiel a ne ona. A právě kvůli tomu skoro celé áčko dostalo 5. CHCI TÍM JENOM ŘÍCT, UČITELÉ JSOU OPRAVDU NESPRAVEDLIVÍ!
Paní učitelka možná známkuje děti, jak si to zaslouží. A tedy to mohou být i 4 nebo 5, a to i v 1. třídě. Neznáme konkrétní třídu a děti v ní, tak jak to máme posoudit? Vy jste diktáty těch prospěchově horších dětí viděla? Vím, že v 1. třídě děti zpočátku (prvních pár měsíců?) dostávají "tiskátka", hvězdičky nebo něco podobného. A známky až později - ale za nějaký výkon, znalost. A na vysvědčení se pak objeví klasifikace podle známek v průběhu toho pololetí.
No...Ono asi ani jeden extrém není dobrý.
Podle mne není dobrá praxe ani udělování samých jedniček, ani samých pětek.
Podle toho co vidím že děti nosí ze školy...Upřímně říkám, že já bych (zejména od 2 třídy výše) byl jako učitel asi velmi neoblíbený. Často pozoruji, že se známky liší (od těch co by podle mého názoru mělo dítě dostávat) i o 2-3 stupně..(dvojka a trojka se dává tam, kde by podle měla být známka 4 nebo 5). Ono to těm dětem také nepomůže, ani ve škole..ani potom v životě.
Naštěstí nejsem učitel..
A nejhorší je, že od teď, díky inkluzi, budou všichni tito žáci, kteří na to prostě nemají (rozumově, mentálně) slučováni do tříd, kde jsou normální žáci s normálními výsledky.
Jinak k otázce, V první třídě je třeba volit mírnější metody i hodnocení, protože dítě přijde z mateřské školy na úplně jiný režim a někdy trvá delší dobu, než si zvykne.
Nelze dost dobře posoudit, jestli je 3 na pololetním vysvědčení špatná. Neviděla jsem ji často, ale jednou ano. Bylo to u chlapečka, který na školní výuku absolutně nestačil, na konci roku dostal i 5, protože se nenaučil víc než přečíst pár písmen.
Ono když dáte dobré známky pro motivaci, rodiče pak řeknou - a jak jsem měla vědět, že je s mým dítětem (=jeho školními výsledky) něco v nepořádku? Nebo v poradně pak; jak je možné, že má problémy, když má ze všeho jedničky?
Jestli dítě dostane 4 nebo 5 z diktátu když jednou (výjimečně) selže, nepoškodí ho to (pokud nemá debilní rodiče, kteří nejsou schopni mávnout rukou nad výkyvem ve výkonu). Pokud ty známky dostává dítě, které na školní výuku nestačí, je vhodné to řešit jinak. Pokud je dostává dítě, které se plete a dělá chyby jako každý prvňák, je něco špatně s paní učitelkou.
Na pololetní vysvědčení měla vnučka jen asi 10 řádků hodnocení, byla sklamaná, na některých školách měly děti známku a nebo dokonce známek víc. Nemyslím si, že by učitel v 1tř. měl dávat 3,4,5 ale známky 1 a 2 dítě pochopí lépe než napsané hodnocení byť je sebelepší. Na diktáty, úkoly, čtení... v její škole dostávají razítka s obrázkem a nápisem, SUPER, DOBŘE, PŘIDEJ. Teprve od druhého pololetí dostávají známky, jaké to nevím, vnučka nosí 1.
Zdravím,
asi jak která škola má svůj program a nastavené hodnocení. Vnučka také Brno, v pololetí na vysvědčení známka z každého předmětu, plus slovní hodnocení na stránku formátu A4. Prý někdo měl na vysvědčení i dvojku ..
Vzpomínám na dceru, když byla v roce 1988 v první třídě a vůbec neměli žádné známky, ani obrázky za splnění úkolu. Motivace nula nula. Byli jsme rádi, že rok 1989 vrátil známkování zpět.
Jano rok 89? Já jsem ročník 61 a v první třídě jsem o pololetí měla jednu známku a na konci roku 4, dcera je r. 82 a rovněž měla známky od 1tř, manžel 58 a také známky měl.
Zdravím, v 1.pololetí diktáty nepsala, ale teď už ano. Samozřejmě jen z toho, co se už naučili
Také má deniček se známkami jako ukázal "gotrekzagary"
Diktát je přepis slyšené do psaného. Děti píší písmena, která slyší, případně předpřipravené slabiky (každé písmeno se učí v kombinaci s dalšími, vedle nichž se běžně v českém jazyce vyskytuje). V prvním pololetí jsou diktáty kratičké (třeba jen 5 písmen/slabik).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.