Nejste přihlášen/a.
Ahoj, mám teď v poslední době takový problém se svou motivací. Je mi devatenáct let, letos maturuji a můj problém je v tom, že se nedokážu pro nic nadchnout. Dělám jenom to, co musím, tzn. povinnosti si splňuju výborně. Chci jít studovat na vysokou, ale vím, že toho musím umět víc než ze střední a musím se to doučit doma. S vysokou souvisí moje studium angličtiny, které v poslední době dost zanedbávám, sice je má úroveň docela vysoká, ale já se chci prostě zlepšovat. Dřív jsem taky hodně četl, to se snažím i teď, ale už třeba nevydržím číst tři hodiny, ale strašně brzy se unavím, čtu pořád dokola jednu větu, nedokážu se moc soustředit nebo to do sebe tak nahustím, že pak nevím, o čem to bylo. Kamarády sice mám, ale málokdo se mnou chce jít ven, s většinou se potkávám ve škole, ale třeba kamarádka od školky se mi vždycky vymluví na učení a já pak sedím u počítače čtyři hodiny, bolí mě z toho hlava, oči, ale zároveň se nedokážu přinutit dělat něco jiného. Většinou surfuju po internetu, čtu už poněkolikáté články o tom, jak se dostat na vysokou, jak je obor, na který se hlásím na nic, to mi pak většinou strašně ubere chuť se jít třeba učit a říkám si, jestli má vůbec cenu se třeba učit.
Ahoj, jestli stále do sebe jen valíš informace, tak prostě potřebuješ občas oddych. Nemáš koníčky, co by tě bavilo dělat? Nebo jestli máš sourozence, zkus ho/ji vzít a jít spolu na bazén...
Nebo si začni číst třeba něco, co by tě nikdy číst nenapadlo. Třeba Bibli :D
Teda já nevím, jak Ty, ale ráda zkouším nové věci.
Taky je možnost zkusit nějakou aktivitu, co jsi nedělal. Třeba se přihlásit na lekce badmintonu. Sice chápu, že budeš mít maturitu, tak asi máš dost, co dělat. Ale je potřeba si vzít čas, který budeš strávit nad nečím, kde nemusíš přemýšlet.
Dalo by se s Hrabalem říci "Nudíte se? Kupte si medvídka mývala...", nebo vám radit abyste začal zpívat v nějakém sboru, společný zpěv je úžasný, sbližuje a oblažuje duši a když náhodou někdo někdy nemůže přijít na zkoušku, ve sboru se to ztratí. Nebo se zkuste naučit hrát na nějaký kuriozní nástroj, například na ukulele, návody najdete na jutubku. Nebo si pořiďte rybičky, nebo začněte pěstovat nějaké pokojové kytky, nebo choďte ven, zajímavý je geokešink. Atd.
Pokud jste technický typ, zkuste se zakousnout do Arduina, najdete celou rodinu podobných nadšenců, uplatníte a rozvinete svou angličtinu, dá se snadno naučit programovat a dá se to uplatnit i v praxi; zkuste se podívat na robotiku, nebo na 3D-tisk, což není jenom koukání na tiskárnu, ale i kreslení podkladů pro tisk například v Blenderu apod... Nebo se podívejte do kuchyně a třeba v sobě najdete talen vařit něco skutečně dobrého, jednoduchého, zdravého i bez tisíců různých patladel, dochucovadel, sejrů, maskaropne a jiných nových přísad, v naší kuchyni cizích. Možná najdete nejbližší rádkyni u babičky, ty vařejí a pečou nejlépe.
Záleží na tom, jaké máte zájmy a příležitosti.
Když si to tak pročítám, mám z vašeho psaní pocit, že nejste úplně přesvědčený o správné volbě vysoké školy. Jako byste váhal, jestli jste vybral dobře. S tím možná souvisí i ztráta motivace. Nejste studentem víceletého gymnázia, u těch totiž k něčemu podobnému často dochází. Pokud vás v této chvíli přestala bavit četba a nemůžete se k ní přinutit, tak zkuste poslech audioknih. Nebo začněte chodit do divadla, případně koncerty. Pokud jste byl dobrý čtenář, je docela škoda tuto zálibu opustit. Nevzdávejte to.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.