Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nota eis

Od: zuzka0 odpovědí: 13 změna:
Ahoj :) Potrebivala bych vědět jaká je nota eis..? Hraju totiž na flétnu a nevim co to je za notu. Mohli by jste mi pomoci? Díky! ;)

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

Eis je E zvýšené o půl tónu. Na jakou flétnu hraješ?

zuzik0
hodnocení

Na příčnou
zuzik0
hodnocení

Ja právě nevim jaká je to nota - hmat. Napr.: ges je fis…
iz*

Zuzko, ale to musíš správně formulovat otázku. Nota ges není fis, jenom se stejně hraje. A totéž bude u noty eis → měla by se hrát jako fes.

mezi e a f je půl tónu, takže eis = f

iz*

Jasně. Ale eis není F. Stejně se hraje...

zuzka0
hodnocení

Jo dobře :) Takže eis se bude hrát jako F? :D
iz*
18.02.17 18:33

Mělo by.

Ano, bude. Eis je stejný tón jako F, stejně tak E je stejné jako Fes, C ji stejné jako His a H je stejné jako Ces :)

jarina
hodnocení

0x

Může mi někdo vysvětlit proč Eis(sharp,kříž) není F? Já tvrdím že ano, protože po E následuje F v půltonovém měřítku, navíc Fes (flat) je E.

figurek*

Tenhle problém jsme zde nedávno rozebírali. Logika věci je železná a nedovoluje vyjímky.

Sedněte si k pianu nebo ke kejbordu a zahrejte si stupnici C dur. Hraje se na bílých klapkách CDEFGAHC. Tak a teď si zahrejte stipnici C# (Cis) dur. Je o zvýšená o půltón, to znamená že všechny tóny musíte musíte okřížkovat a zahrát o jednu klapku výš. Nezačnete na bílé klapce C, ale na první černé nad ní.

C# D# E# F# G# A# H# C#.

E# se čte Eis, je o půltón zvýšené E, hraje se na stejné klapce, jako tón F. Ale není a nemůže to být F.

Stejně tak H# se čte His a hraje se na stejné klapce, jako C. Ale není a nemůže to být C.

Je myslím jasné proč nemůže. Protože ve stupnici C# dur tóny F a C nejsou.

jarina

asi to trochu chápu, je to ta hudební nauka, ze které mi může bouchnout hlava.

Je to tedy to, v různých stupnicích jsou různé noty, ale některé z nich mají stejný tón (proto se hrajou na stejném čudlu).? Proto nota má v sobě i informaci, ze které stupnice pochází? A tedy některé noty v nějaké stupnicí nejsou?

eis a f se stejně hraje i stejně zní. Označení je jen formální záležitost.

Co do jména? Co růží zvou, i zváno jinak, vonělo by stejně. (W. Shakespeare)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]