Nejste přihlášen/a.
Může mi někdo vysvětlit proč Eis(sharp,kříž) není F? Já tvrdím že ano, protože po E následuje F v půltonovém měřítku, navíc Fes (flat) je E.
Tenhle problém jsme zde nedávno rozebírali. Logika věci je železná a nedovoluje vyjímky.
Sedněte si k pianu nebo ke kejbordu a zahrejte si stupnici C dur. Hraje se na bílých klapkách CDEFGAHC. Tak a teď si zahrejte stipnici C# (Cis) dur. Je o zvýšená o půltón, to znamená že všechny tóny musíte musíte okřížkovat a zahrát o jednu klapku výš. Nezačnete na bílé klapce C, ale na první černé nad ní.
C# D# E# F# G# A# H# C#.
E# se čte Eis, je o půltón zvýšené E, hraje se na stejné klapce, jako tón F. Ale není a nemůže to být F.
Stejně tak H# se čte His a hraje se na stejné klapce, jako C. Ale není a nemůže to být C.
Je myslím jasné proč nemůže. Protože ve stupnici C# dur tóny F a C nejsou.
asi to trochu chápu, je to ta hudební nauka, ze které mi může bouchnout hlava.
Je to tedy to, v různých stupnicích jsou různé noty, ale některé z nich mají stejný tón (proto se hrajou na stejném čudlu).? Proto nota má v sobě i informaci, ze které stupnice pochází? A tedy některé noty v nějaké stupnicí nejsou?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.