Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
můžu psát obě možnosti kdybyste - kdybyjste nebo ne? Jsou obě správně?
Už odpověděl Magdon, ale "kdynujste" m stejně jako pžípadné k"kdyby jste, kdybyjsem, kdyby jsem kdyby jsi, kdybyjsi, / atd. je taková zvrhlost, že mi to nedá a musím to zopakovat.
Mimochodem, čpatně je i třema kdybysem ("kdybysem to byl věděl, tak bysem sem nechodil", ale to mne bolí míň, ba někdy, viz text v závorcel to vybrávění přidá na koloritu.
Já bych řekla, že k takovým podivným chybám (*kdybyjste apod.) vede dotyčné pisatele správná intuice, která jim napovídá, že ono (-)byste má nějakou spojitost se slovesem být.
Problém je pouze v tom, že (-)byste je od původu aoristový tvar slovesa být a žádné j (jste) tam nikdy nebylo. Aoristový původ mají i -bych a -bychom, proto jsou vlastně svým způsobem nesmyslné i tvary kdybysme a kdybysem (ten druhý jsem osobně nikdy neslyšela, snad pouze četla; to je něco regionálního – středočeského?).
Tak tento film jsem neviděla, díky za doporučení.
Co se týče onoho výrazu – regionální zřejmě bude, i když možná zasahuje širší oblast, než jsem původně myslela. U nás ho ale třeba neuslyšíte...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.