Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou poezii

Od: karel98 odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, jsme nuceni si bohužel dát do seznamu maturitní četby i nějakou poezii. Mám tam Erbena - Kytici a dále se rozmýšlím mezi Seifertem - Maminka, anebo Máchou - Máj. Jakou byste mi doporučili?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Myslím že uvést byste měl tu,kterou jste četl a o níž jste schopen v případě potřeby i pohovořit.

hodnocení

0x

Ptáte se, jakou bychom doporučili, nebo kterou bychom doporučili?

Já bych určitě z těch dvou vyjmenovaných doporučila obě, maturant by kromě Kytice a Máje měl znát aspoň ještě jednu sbírku z české poezie. Nejlépe víc, že ano :) Ale pokud bych měla vybírat mimo tuto nabídku, tak za mě Holanovy Příběhy nebo Kainarův Český sen nebo Nové mýty nebo Člověka hořce mám rád. Je to oboje snad docela čtivé a mluvit se o tom dá také.

hoststary*
hodnocení

0x

Člověk by padl údivem na zadek nad omezeným rozhledem v literatuře a poezii budoucího maturanta, ale zřejmě je vaší doménou jiná oblast vědění, možná jste skvělý v matematice, fyzice, přírodních a dalších vědách a básničkami se nezabýváte.

Zkuste se podívat na středověké Písně žáků darebá/...na moderní francouzskou a anglickou poezii. Možná vás zaujme framcouzská galantní poezie, možná ruská nebo indická poezie, možná čínské verše, zpěvy staré Číny a osobnost básníka Li Po japonské básnictví, možná vás jako matematika zaujme tvorba stručných japonských básní s přesně danou strukturou Haiku a možná znáte některé i v češtině a možná třeba sám podle inspirace třeba na nějakém básnickém fóru nějakou napíšete (Třeba podobnou té o volavce na zamrzlém rybníku?). Nebo snad maturitní komisi překvapíte vaší znalostí antické poezie, třeba Publia Ovidia Naso a další a můžete ji recitovat za doprovodu brnkání na primitivní harfu nebo pištění na flétnu?

No a co poezie pro děti? Jistě spoustu dětských říkanek a básniček pro děti a mládež znáte z dětství z paměti a můžete jejich znalost a důležitost jako kulturního pokladu našeho národa prezentovat v patřičných souvislostech i u maturity! Nestyďte se za bácničky pro děti, až budete mít vlastní, znovu si na ně budete vzpomínat je budete dětem říkat.

A co naši čeští a slovenští poetové? Wolker, Hrubín, Čarek, Žáček, Peterka (Když básník zpívá (2016)), Hostáň, Holan, Karel Kryl, Jiří Suchý, Borovský, Březina, atd, atd... je jich spousta a tak se nemusíte vašim výběrem držet při zdi tak, jako v otázce na poradně.

karel98
hodnocení

Uhodl jste, literatura celkově humanitní vědy mě absolutně nezajimají, nemají uplatnění a nevím, k čemu jsou tyto informace užitečné. Věnuji se především matematice a fyzice (také angličtině), jelikož tyto obory mají uplatnění a smysl. Básně nikoho nezajimají a v životě to nikdy potřebovat nebudu.

ogar
Hmm, tak to vás lituju. Přál bych vám našeho češtináře z gymplu. Stejně nevyzrále jsem to viděl ze začátku i já. Ten člověk ale učil literaturu tak skvěle a tak božím způsobem četl ukázky, že jsme ve čtvrťáku pozii milovali - Skácel, Mikulášek, Kundera, Šotola... O strašně moc přicházíte, ale naštěstí pro vás o tom nevíte.:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]