Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Metafora - příklady

Od: petr05 odpovědí: 6 změna:

Ahoj,
mohl by mi někdo pomoci vymyslet pár příkladů metafory? Vím, že je to obrazné pojmenování, ale prostě nejsem schopný nic vymyslet. Prosím pár příkladů metafor, aby mě to trklo.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

U metafory je třeba dát pozor, abychom ji nezaměnili s metonymií (a někdy to může být docela "na hraně").

Jako příklady mě napadají např. noha židle, ručička hodinek, pata hory, moře plánů, rentgenový zrak, tvrdá kázeň, ocelové paže, štěstí se usmálo, slepá ulice, nasadit brouka do hlavy... Spousta metafor se užívá v rámci různých vědeckých výrazů (ušní bubínek, hrudní koš apod.)

Podtrhla jsem slova, která způsobují metaforičnost výrazu; je však nutné uvádět celé spojení.

Dá se toho vymyslet hodně; navíc mnohá metaforická spojení užíváme v běžné každodenní komunikaci a už si to ani neuvědomujeme. Pokuste se sám uvést nějaké vlastní příklady. :)

doplněno 07.12.17 15:26:

Darino, personifikace je jeden z typů metafory.

hodnocení

0x
Ahoj.
"Nebe pláče,stromy šeptají,hlava rodiny,zub času."
Atd.,atd.
darina*

První dva příklady není metafora, nýbrž personifikace ( přenášení vlastností lidí na neživé předměty)

andela

@darina ano, sice je daný příklad personifikace, ale personifikace spadá pod metaforu...

hodnocení

0x

Metafora je přenesení významu na základě podobnosti. Nejlépe se pamatuje obrazné pojmenování. :)

Pár příkladů metafory:
Táta je hlava rodiny. Určitě rodina nemá žádnou skutečnou hlavu.
Zub času - časy taky asi sám o sobě nemůže kousat.

helenabrandova
hodnocení

0x

červená nepokojná krev, za devatero poli, sláma je postelí i peřinou,

muž s tváří anděla

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma metafora
Otázky na téma metafora příklad
Otázky na téma metafora priklady
Otázky na téma metafory
Otázky na téma metafory příklady
Otázky na téma příklady metafory

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]