Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Soukromá škola vs školné

Od: barca15 odpovědí: 9 změna:

Ahoj, tento rok se budu hlásit na střední školu, hrozně ráda bych šla na jedno soukromé gymnázium, které jsem si vyhlídla, ta škola mi přijde skvělá. Ale problém je, že nevím, jak přesvědčit rodiče, protože školné na rok je 21.000. Máte někdo zkušenosti se sokromou školou? Je to třeba jiný, než na normálním gymnáziu?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ron*
hodnocení

2x

Ahoj.

Můj syn letos končí studium na soukromém gymnáziu. Toto gymnázium si vybral kvůli vhodné vzdálenosti vzhledem k dojíždění. Výhodou studia na gymnáziu je zpravidla malý počet žáků ve třídě - více se jim tak učitelé mohou věnovat. Žádné úlevy nemají, srovnával učivo s kamarády na jiných gamnáziích a učili se stejnou látku ve stejném rozsahu. Měla jsem obavy, aby výuka nebyla méně kvalitní než na státních gymnáziích. Ale předchozí 2 ročníky měly u státních maturit vysokou úspěšnost. Nevýhodou gymnázia je samozřejmě to, že gymnázium je placené. Platíme 15.000 ročně. Syn si na školné přispívá přivýdělkem z brigád. Samozřejmě konečné rozhodnutí je na Tvých rodičích. Jen oni si musí zvážit, zda tento výdaj finančně utáhnout. Nutit a přemlouvat je určitě nemá smysl.

askmenow*
hodnocení

2x

Siukrimé školy jsou na tom stejně, jako jiné střední školy - znám výborné, kde je kvalita výuky i přístup učitelů skutečně brilantní, i takové, které jsou hluboce podprůměrné. Soukromost školy bohužel nezaručuje její kvalitu. Zkus sehnat současné a bývalé studenty a poptat se.

K přesvědčování rodičů: Pro spoustu lidí je to hodně peněz, navíc školné může růst )něklteré školy mají ve smluvě, že ne, jiné maximální procento ročně, atd.). Zvaž, zda máte skutečně tolik peněz, které můžete postrádat. pokud mají rodiče např. půjčku na auto, na cokoli jiného, či hypotéku, je to velký výdaj. Navíc, na soukromých školách bývají lidé z dobře zajištěných rodin, což s sebou často nese zvýšené výdaje i v ostatních sférách: při výběrech výletů a výjezdů se nehledí na cenu, bývají často vyžadovány dražší pomůcky, atd. Zvaž, zda na to máte a zda ti to za to stojí.

ron*

Souhlasím. Ale neplatí to vždy. Syn chodí na soukromou školu, ale není z přehnaně zajištěné rodiny. Nenosí výhradně značkové oblečení, na zájezdy nejezdí. V jeho třídě jsou na tom ostatní studenti obdobně, s výjimkou 3-4 studentů. Což platí i u škol státních. Také jsem se ze začátku bála, že mezi "děti bohatých" nezapadne. Ale opravdu to tak není. Školu navštěvují běžní studenti. Syn si kupuje běžné pomůcky, učebnice si kupuje na začátku školního roku ve školním bazaru učebnic a zase je po skončení roku prodá.

Nemyslím, že mezi státní a soukromou školou je nějaký zásadnější rozdíl. Ale je to jen můj názor.

doplněno 23.11.12 21:22:

Ano, ale ani soukromá střední škola by neměla žádné studenty, kdyby měli známky koupené. S koupenými známkami by neuspěli u státních maturit. Nedostali by se na vysoké školy.

askmenow*

Ano, není to vždy tak, že by soukromá škola znamenala samé děti bohatých rodičů. Hodně záleží na spoustě věcí. Zaprvé ti bohatí se často "slézají" spíše na školách dražších, 21 tisíc za rok není z nejvyšších školných. také záleží na nabídce v dané lokalitě a na nabídce daného oboru. Tam, kde je v dané lokolalitě hodně pestrá nabídka škol, obecně dostatek škol a také škol podobného oboru jdou většinou lidé, kteří peníze přecijen počítají, na srovnatelnou školu státní.

Z mého pozorování, které rozhodně není obecně platné, ale jako drobné postřčení k zamyšlení by přecijen mohlo sloužit, plyne, že pokud je škola v dostupném okolí oborově nahraditelná, pohybuje se většinou v extrému, a to buď v extrému větší kvality, nebo naopak kvality velmi nízké, kde člověk nezíská vzdělání ve smyslu vědomostí, ale skutečně jen papír.

Se soukromými školami mám zkušenosti vlastní i zprostředkované přes blízké kamarády. Upřímně znám snad jen asi dvě soukromé školy, na kterých je skutečně skutečně vidět, do čeho peníze jdou, a to jak dle vybavení, nabídce předmětů, tak dle kvality učitelů, kteří jsou nejen odborníky, ale i lidmi na svém místě s porozuměním pro mladé a se schopností je vést a motivovat. Obyvkle se jedná jen o něčí business, prostě podnikaní jako každé jiné.

Jak říkám, volbu soukromé střední školy bych dobře zvážila.

Když jsem volila školu já, nenapadlo mě to, ale dnes bych to udělala: zašla bych si ěnkdy před školu v době, kdy mají končit hodiny, překonala stud a zeptala se několika různě vyhlížejích lidí na jejich upřímný názor, zda jsou spokojeni, co říkají na náročnost, zda by svou volbu zopakovali atd.

doplněno 23.11.12 22:00:

ron: Situace se státními maturitami je relativně nová, vím o případech, kde by na soukromé škole neměl šanci ji složit snad nikdo (dobře, pár nadaných žáků ze třídy, rozhodně méně, než čtvrtina). Nyní na to školy musí nějak reagovat a snažit se zvýšit kvalitu (bohužel často jen ve státem zkoušených předmětech), dřív ale tahle zpětná vazba nebyla a někde si doopravdy dělali, co chtěli, a slézali se tam lidé, které jinde vyhodili.

(Opakuji, že nejsem odpůrce soukr. SŠ, naopak znám velmi kvalitní, jen bohužel znám i druhou stránku.)

hodnocení

1x

Mám dvě děti na soukromé základní škole, školné 16000 ročně za obě dohromady, a myslím, že to jsou dobře utracené peníze. 15 dětí ve třídě, z toho vyplývající žádná flákačka ale docela záhul, slušná výuka jazyků, pohodové prostředí, ochotní a komunikující učitelé, nulová šikana... jsem spokojený a děti taky. Jak to bude na střední, na to mám ještě pár roků čas :)

doplněno 23.11.12 20:25:

anzionka: mám možnost to srovnávat se státní školou, kde je na dvojnásobek dětí nervózní a nemotivovaná učitelka, a opravdu ten rozdíl je velký (i ve srovnávacích testech dětí). Nevylučuju, že se na některých soukromých školách známky kupují, ale TO bude spíš ta výjimka potvrzující pravidlo.

iz*

Velký rozdíl je ve stupni školy. Soukromá základní škola by neměla žádné žáky, kdyby její žáci neměli slušné znalosti a výsledky.

Soukromých středních škol už je více, takže "bojují o žáky" mj. i tím, že jim "dávají známky za docházku" (na jedné takové jsem učila a v Praze i okolí takových znám více).

Až se budete rozhodovat, kam půjdou děti dál, dobře vybírejte. Podle mých zkušeností poskytují kvalitnější vzdělání státní střední školy, slušné vzdělání poskytnou i církevní střední školy (ale to už není pravidlem).

hodnocení

0x

Podle mého názoru jsou soukromé školy na nižší úrovni něž ty státní, protože si studenti platí za svá studia, a proto také očekávájí za své peníze ty správné známky, kterých se jim většinou dostává. Aneb na jakékoliv soukromé škole platí dost netradiční přísloví: Bez práce jsou koláče. Pokud na to lidé mají, ale nechtěla bych přijít za ekonomem, který neumí ani trojčlenku.

doplněno 23.11.12 19:12:

Ron: Výjimky však potvrzují pravidla.

kukusak*
hodnocení

0x

Soukromou školu (alespoň střední) bych nedoporučoval, zbytečné platit za nefunkční školní systém v ČR! A za gymnázium neplaťte, za odbornou školu bych to ještě chápal...

iz*
hodnocení

0x

Nechceš napsat, o které gymnázium jde? Zkusila bych o něm sehnat informace. (Mám známou na školské inspekci.)

Státní gymnázia jsou zpravidla na velmi dobré úrovni, takže je podle mne zbytečné platit za soukromé. Školné se může zvýšit i v průběhu studia, takže tvé rodiče může celkem přijít na víc než 84.000 Kč za 4 roky.

Proč sis vyhlédla právě soukromé gymnázium? Nabízí něco jiného (lepšího) než státní?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]