Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Němčina - Příslovce

Od: emaba odpovědí: 1 změna:

V učebnici máme napsané, že se u příslovcí ve větách, které obsahují spojku wie nebo als obvykle porušuje větný rámec. Pokud věta zrovna obsahuje sloveso s odlučitelnou předponou, jde to vidět krásně, ale pokud ho neobsahuje, je pro mě těžké poznat, v čem se taková věta liší od běžné věty. V učenici máme příklad: Er kann schneller laufen als ich. respektive Er kann schneller als ich laufen. To je jedno. Moje otázka: Jak se v této větě porušil větný rámec? Je to tak, že by, což u této věty samozřejmě nejde, po slovese kann následoval infinitiv laufen? Nebo je to v něčem jiném?
Mám v učebnici překlad, udělala jsem ho myslím správně, ale stejný problém. Až na věty, kde byla slovesa s odluč. předponou, jsem ve větách neviděla žádný rozdíl, oproti běžnému německému slovosledu.
Kdyby mi to někdo vysvětlil, moc děkuji. Případně bych sem mohla napsat i ten svůj překlad.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

Zopakujte, si, co je větný rámec, jak vypadá. [Vysvětlete mi větný rámec, tak si jej nejlépe ujasníte.] Uveďte sem několik příkladů (i se slovesy s odlučitelnou předponou). A přidejte i zadání z učebnice + svůj překlad.

Můžete sem vložit screen toho výkladu?

Vrátím se.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]