Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jeď nebo jeť někam?

Od: pejik odpovědí: 11 změna:

Ahoj,
trochu plavu v tom, co je správně. Jeď nebo jeť... někam. Co je správně?

Jedu, jedeš, jedeme. Ale určitě zase je správně: chci někam jet. Tak už fakt nevím. :-D

Děkuji

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lisak*
hodnocení

3x

Já už musím jet. Tak jeď!

krtek6*
08.02.17 14:31
hodnocení

2x

Jeď

iz*
hodnocení

2x

Chci někam jet. → infinitiv končí na t.

Jedeš, jeď!

zametak
hodnocení

2x

jeď - jedu | meť - metu (...nebo obráceně?)

pt®
hodnocení

0x

říká se: jezdit ne jeztit

takže - jeď

Tož závěr je správně, ale zdůvodnění malinko kulhá. Jezdit je jiné sloveso s infinitivem jezdi! ; řekl bych, že napsat Jezti! by nikoho ani nenapadlo. Ovšem samozřejmě sloveso jet (poněkud zastarale jeti)má infinitiv jeď, jeďte. V případě pochyb bych se (nejen zde, ale obecně) obrátil na internetovou jazy/.... (Ono to souvisí s tím, že kmen slovesa jet /... jest jed, jedu, jed, jede.

kartaginče, myslím, že jeď, jeďte není infinitiv, ale imperativ (rozkazovací způsob) :)

Naprosto souhlasím, to byl hrozný přepis. V předchozí větě jsem psal "Jezdit je jiné sloveso s infinitivem jezdi!" a pak mi tam ten infinitiv ze setrvačnosti zůstal. Ještě jednou se omlouvám a děkuji za upozornění.

Kmen slovesa viz vyuka.zsjarose.cz/..., soubor ke stažení: Slovesa 2 - Mluvnické kategorie sloves. Osoba, číslo, čas, způsob.

Název souboru: Slovesa 2.Mluvnic/...
Velikost souboru: [91,8kB]

lll*

Jet píšu s "t", třeba "Musím jet" Vždycky to tak píšu a líbí se mi to, když někde vidím "jed" v tomhle smyslu tak mi to nesedí, takže je to s "t" dobře ;)

Ad III: To je typické "Já o voze, ty o koze". Já osobně (a myslím, že i ostatní rádci) jsem dotaz chápal jako dotaz na imperativm ne na infinitiv (který ny skutečně byl "jet". (a samozrejmě ani "jed", ani jinak. A ostatně i v dotazu se píše? "Ale určitě zase je správně: chci někam jet."

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]