Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Urči synonyma

Od: filip2004 odpovědí: 12 změna:

Ahoj tady je Filip.Já bych chtěl poprosit jestli mi někdo pomůže.Mám určit synonyma ke slovům.Konev-(konvice- bylo špatně). Koalice-(nevím co to je?),podlézavý-?, uskutečnitelný-hotový? Děkuju Filda

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

3x

Ahoj Fildo, z Tvého textu se zdá, že víš, co je synonymum, ale máš těžký úkol, resp.těžká slova. Já zkusím např. konev = putna, džber, vědro, kropice. Koalice je např. sdružení více politických stran do jedné vlády = sdružení, snad i spolupráce. Podlézavý = vtíravý, úlisný, lísavý. A uskutečnitelný = učinitelný, udělatelný (jde to udělat). A ještě si počkej na další odpovědi. Ahoj!

doplněno 08.02.17 18:24:

Fildo, jestli musíš vždy vybrat pouze jedno slovo, tak raději napiš konvice = kropice.

doplněno 08.02.17 19:23:

ladinpraha - i když něco neznáme, tak to může existovat.

cs.wiktionary.org/...

filip2004
hodnocení

Ahoj Bene.No a koalice já myslel že je to něco od koaly.Tak jsem úkol dopsal.Děkuju.Ale nevím jestli to bude dobře u konve.Ahoj Filda

ladinpraha*

Zadání je konev a ne konvice.

Slovo kropice neznám.

Konev nemusí být jenom na zalévání, ale třeba na mléko. Tam mě napadá jako synonymum jedině bandaska. Nebo obecnější nádoba.

doplněno 08.02.17 19:31:

1. Netvrdím, že neexistuje, pouze to, že ho neznám.

2. Možná by byl vhodnější nějaký důvěryhodnější zdroj.

hodnocení

2x

bandaska (?) - spojenectví - servilní - realizovatelný

hodnocení

2x

Konev na zalévání, seskupení (např. pol. stran), vtíravý, reálný.

filip2004
hodnocení

Děkuju. Konev- já jako synonymum napsal konvice a učitelka mi to škrtla.

hodnocení

2x

konev - kropicí konev, kropice

koalice - seskupení, sdružení, společenství

uskutečnělý - proveditelný

podlézavý - pochlebovačný,šplhavý,patolízal

filip2004
hodnocení

Děkuju.Filda

hodnocení

1x

Slovo koalice pochází z latinského coalesco. Původní významy jsou srůstat, spojovat se, slučovat se, splývat... Asi nejvýstižnější pak je (srůstáním) mohutnět.

Velký problém mám se slovem konev. Konev si představuji vždy kovovou. Tu na mléko i tu na zalevání. Putnu i džber si představuji ze dřeva. Bandaska by mohla být synonymem pro konvičku na mléko, ale rozhodně ne pro velké mlékárenské přepravní konve. A už vůbec ne pro konev na zalévání. Jsem zvědavá na další tipy.

doplněno 08.02.17 19:45:

Jsem čím dál zvědavější na správnou odpověď u konve. Věřím, že Filda nás zde s ní seznámí.

Jsem docela stará a docela sečtělá :). Ale se slovem kropice se setkávám dnes poprvé. Důvěru ve Wikislovník nechci úplně ztrácet, ale narušuje mi ji další uvedené synonymum, a to džbán. To už bychom pak mohli za synonyma považovat pekáč a kastrol, maliny a ostružiny atd.

Na rozdíl od většiny lidí si díky dětským vzpomínkám pod pojmem konev jako první nevybavím nádobu na zalévání, ale velikou uvaviratelnou kovovou nádobu, snad na 25 či více litrů, ve které se dříve sváželo mléko do mlékáren a pak rozváželo do obchodů.

Filda je zvídavy a přemýšlivý a tyto naše rádcovské dohady ho snad zaujmou a neroztrpčí.

filip2004
hodnocení

Děkuju.Tak jsem vybral bandasku,ale nevím jestli to bude dobře.Nejdou mě vložit body,tak děkuju.Filda

doplněno 08.02.17 18:52:

Tak ted jsem to domotal.Napsal jsem bandasku a potom to škrtnul (babička mě řekla,že bandaska je konvička na mlíko jakou máme doma a chodíme s ní na borůvky.).Když nám učitelka neřekla jaká konev to má být.Jestli na mlíko nebo na vodu.Tak jsem tam napsal dvě slova.Kropice a zase bandasku.Třeba si učitelka vybere.Děkuju

doplněno 08.02.17 18:52:

Tak ted jsem to domotal.Napsal jsem bandasku a potom to škrtnul (babička mě řekla,že bandaska je konvička na mlíko jakou máme doma a chodíme s ní na borůvky.).Když nám učitelka neřekla jaká konev to má být.Jestli na mlíko nebo na vodu.Tak jsem tam napsal dvě slova.Kropice a zase bandasku.Třeba si učitelka vybere.Děkuju

iz*

U každé otázky můžeš ohodnotit maximálně tři odpovědi. Bývá dobré s hodnocením chvíli počkat. Jinak se může stát, že ohodnotíš první tři odpovědi, a na tu, která ti pomůže nejvíc, už ti body nezbydou ...

doplněno 08.02.17 20:08:

K té konvi radši použij bandasku. Slovo kropice také neznám (není to jen nářeční výraz?) a v pravidlech českého pravopisu jsem je nenašla.

filip2004
hodnocení

Prominte,že jsem hned neodepsal.Já jsem napsal kropici a bandasku a učitelka to uznala.A ostatní taky bylo dobře.Děkuju Filda

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]