Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Článek s reportážními prvky

Od: terka214 odpovědí: 16 změna:

Chtěla bych se zeptat když budu psát článek s reportážními prvky mohu psát klasickou repoztáž? V přítomném čase?

doplněno 06.02.17 17:06:

Když bych chtěla prsát slohový útvar článek s repolrtážními prvky. Jaký je rozdíl mezi reportáží a článkem s reportážními prvky? Nebo to mohu psát jako skalsickou reportáž

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

Článek s reportážními prvky obsahuje některé prvky reportáže, ale o klasickou reportáž nejde. Co k tomu máš v učebnici a co sis poznamenala z výkladu?

Bylo by dobré alespoň v otázkách ohledně češtiny nedělat zbytečné chyby...

777

Omlouvám se, psala jsem to z telefonu a nezkontrolovala si to. Nemám k tomu žádné poznámky, ale zajímalo by mě, když to má být článek s reportážními prvky mám použít minulost pro ten článek a poté přejít do přítomnosti, když se má jednat i o prvek reportáže? A když mám článek s reportáží můžu jen stroze tu část článku popsat nebo by tam měli být i subjektivní názory aby se to vyobrazilo jako článek v té části článku.
Např část článku: přípravy už probíhaly od osmi hodin. Organizátoři si připravili stánky s atrakcemi pro obecenstvo. Instruktor Petr řekl "dnes to vidím na velmi náročný den". Uvidíme zda měl pravdu.

sagogas*
hodnocení

0x
Zdravím,
reportáž nebo článek s reportážními prvky se píše na základě faktů vzniklých přímou účastní nebo pozorováním. Já bych tedy použil čas minulý, pokud bych ale nepsal o akci při účasti na ní. V TV také mají audiovizuální reportáže, a pokud akce skočila, již používají minulý čas.
terka214
hodnocení

A když bych byla na té dané akci tak bych to vyobrazila v přítomnosti, a poté přepla do minulosti ať je tam i zahrnutý článek?
Např: Je 14:00 přínášíme vám žhavé kapely atd... a jak bych to takto rozvinula v přítomnosti ať je tam reportáž, poté nový odstavec by byl:
Přípravy probíhaly od... (minulost pro článek)
Pak bych už opět přešla do přítomnosti a jela to už jen live?

sagogas*
Pokud byste byla na dané akci, tak ano, lze to tak použít.
terka214
hodnocení

Dobře, přesně takto jsem to myslela. Děkuji.
Ale reportáž se přece píše z dané akce jinak to nelze nebo snad ano? Nám ve škole říkali, že událost, co proběhla je zpráva a událost, na které se nacházíme je v přítomnosti a proto je to reportáž. Nebo ne?
Zdroj: poradte.cz/...

sagogas*
Většinou ale i ta reportáž bývá událost, např. v novinách, které se vydávají denně takže jsou tam "reportáže z událostí" a tyto události již proběhly. Ale v TV živý přenos je doslova reportáž a u ostatních přenosů jde doslova o událost.
terka214
hodnocení

Tajže, tedy když to budu psát z místa akce dám tam přítomnost pro reportáž a minulost pro článek? Jak jsem zmiňovala o pár zpráv výše?

sagogas*
Ano, tak bych to také napsal.
terka214
hodnocení

Děkuji a reportáž musí psplnovať přítomnost a je za událost, kde se to odehrává, kdy se to děje a kdo tam je?
A u zprávy to stejné akorát v minulosti?

sagogas*
Ano, tak jest.
terka214
hodnocení

Děkuji, letos maturuji, tak chci být připravená.

sagogas*
Přeji hodně štěstí! :)
terka214
hodnocení

A ještě bych se chtěla zeptat na jeden dotaz může reportáž obsahovat přímou řeč? Např: Učastník akce řekl:"Akce je super."

sagogas*
Ano, může. Tak ať se Vám to povede!
jfj
Děkuji, a když je ten článek s reportáží tak v jakém poměru má být minulost pro článek a přítomnost pro reportáž? Půl na půl nebo by něco měl jeden z útvaru převažovat pokud ano jaký?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]